En Sıcak Konular

Eczacılardan Hükümet'e yeni uyarı

9 Aralık 2009 15:44 tsi
Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye genelinde geçtiğimiz günlerde yapılan 1 günlük kapatma eyleminin ardından hükümetin sorunları çözümünde yardımcı olmasını isteyerek, "Eczane kapatmak doğru değil ancak kendi derdimizi anlatmak zoru

Çolak, Türkiye Eczacılar Birliği Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında hükümete önemli mesajlar verdi. Çolak, hastalardan alınan muayene ücretlerinin tamamen kaldırılmasını isteyerek, sorunların çözülene kadar eylemlere devam edeceklerini söyledi. Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in ''İlaç sanayinin stokları karşıladığı' yönündeki sözünü hatırlararak, "İlaç sanayinin bir kısmı stokları karşılamaktadır. Bir kısmı 15 gün, bir kısmı 1 ay karşılıyor. Sayın Bakanın gösterdiği evrağın bir değeri olmamıştır. Bundan sonraki gelişmelerin sonucu eczacılar ve eczaneler olmayacaktır" diye konuştu.
Çolak, Türkiye Eczacılar Birliği olarak yarından itibaren her eczacının bir delege olacağına işaret, Türkiye'nin her yerinden gelen delegelerle sorunu tartışacaklarını ifade etti. Eczane kapatmaların doğru olmadığını savunan Çolak, Eczacıların sıkıntılarını anlatmak zorunda olduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Kendi derdimizi anlatmak zorundayız. Eğer çare kapatmak ise o çareyi anlatmaktan geri dönmeyeceğiz. Amacımız sorunu çözmektir. Bu kapının açılması gerekir. Yeni fikirler olacaktır. Değişik fikirler daha sonra zenginlik oluşturacaktır. Kapatmaları başka şekilde yapabiliriz. Meslektaşlar tartışarak sorunun çözümü konusunda geri adım atılmayacaktır"

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 2004 yılından bu yana ilaç fiyatlarının yüzde 46 düştüğüne dikkat çekerek, ilaç fiyat üreticilerinin yüzde 1'ini bile karşılayamadıklarını öne sürdü. Hükümetin soruna çözüm sunulacak adımların atılmadığını anlatan Çolak, "SGK'ya gittik. SGK 'sizin sorununuz, kendiniz çözün' dedi. Bu sorunu çözebilecek kurum SGK'dır. o da 'banene' diyor. Söz kalmıştır gerisi işin hikayesidir. İlaç fiyatlarında bağımsız bir meslek hakkını istiyoruz. Eczacıları koruyan bir sistemin olması gerekir. Sorun bu noktada çözümlenebilir." diye konuştu.

Çolak, hükümetten açıkların kapatılmasınde sağlıktan tasarruf yerine başta özel hastaneler olmak üzere sağlık alanında denetimlerin artırılması gerektiğine işaret ederek, gereksiz giderlerin ortadan kaldırılması yönünde bir çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. 3 Aralık gecesi bir kararname ile değişiklik yapılarak bu sürenin 5 güne düşürüldüğünü hatırlatan Çolak, eczanelerin kapatıldığı gün 2 bin 500 nöbetçi eczanenin açık bulunduğunu anlattı. Çolak, eczacıların hükümetten isteklerini şöyle sıraladı:

"Bir gecede bizim vergilerimizi ile ilaç sanayine verilen 800 milyon Tl geri alınmalıdır. Anayasaya aykırı bir şekilde hastalarımızdan alınan muayene ücretleri tamamen kaldırılmalıdır. Tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi aczacılara, fiyatlardan bağımsız bir meslek hakkı verilmelidir. Aksi halde sorunlarımız çözülene kadar sesimizin yettiği yere kadar, yalnızca doğruları topluma anlatmaya; çözüm için adım atılmadığı durumda ise son çare olarak gördüğümüz ve demokratik hakkımız olan eylemlere devam edeceğiz"



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs