karıştıran plan | " /> karıştıran plan | "/>

En Sıcak Konular

İklim zirvesini karıştıran plan

9 Aralık 2009 14:47 tsi
İklim zirvesini karıştıran plan Tarihi iklim zirvesinin üçüncü gününde Danimarka'nın basına sızan iklim planı konuşuluyor.

Dün İngiliz The Guardian gazetesi tarafından ortaya çıkarılan plana göre; Danimarka, fakir ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede zengin ülkelere daha fazla destek vermesini ve Birleşmiş Milletlerin gelişmelerin dışında kalmasını istiyor.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 192 ülkenin temsilcilerinin katıldığı tarihi iklim zirvesi üçüncü gününde yavaş yavaş hareket kazanmaya başladı. Pazartesi günü gerçekleştirilen hareketli açılış seremonisinin ardından ikinci gününe sakin başlanılan zirve dün akşam saatlerine doğru 'The Guardian' gazetesi tarafından Danimarka'nın skandal iklim planı ortaya çıkarılınca bir anda hareket kazandı.

Planın basına sızmasından sonra gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri Danimarka'ya ateş püskürdü. En büyük küresel kirleticilerin zengin ülkeler olduğunun altını çizen temsilciler ev sahibi ülke tarafından aldatıldıklarını ifade ediyor.

Bazı gelişmekte olan ülke temsilcileri basına sızan planı muhtemel bir anlaşmaya vurulan anlamsız bir darbe olarak değerlendirdi. Planın özellikle gelişmekte olan ülkelerin çıkarları için çok tehlikeli olduğunu ifade eden temsilciler Danimarka'nın planının kabul edilemez olduğunu söylüyor.

GREENPEACE: DANİMARKA BAŞBAKANI'NDAN BÜYÜK HATA

Greenpeace, Danimarka Başbakanı Rasmussen'in iklim zirvesinin kontrol edemediğini düşünüyor. Basına sızan planı, bu durumun en sağlam ispatı olarak değerlendiren Greenpeace yetkilileri, Danimarka Başbakanı'nın büyük bir hata yaptığını ifade ediyor.

Greenpeace yetkililerinden Martin Kaiser konuyla ilgili yaptığı açıklamada: "Basına sızan belge görüşmeleri baltalayacaktır. Rasmussen'in liderlik konusunda gösterdiği acizlik zirvede güvensizliğe yol açar." dedi.

Zirvenin açılış konuşmasını yaptıktan sonra rahatsızlanan Rasmussen'e doktorlar yatak istirahatı tavsiye etmişti.

YAĞMUR ORMANLARI KONUŞULACAK

Zirvenin üçüncü gününde konuşulacak konulardan biri de 'yağmur ormanları'. Dünyadaki toplam karbondioksit emisyonunun yüzde 20'si yağmur ormanlarının dikkatsiz bir şekilde tahrip edilmesinden kaynaklanıyor.

Atmosfer'deki karbondioksit dengesini korudukları için dünya ekolojik sistemi için hayati öneme sahip olan yağmur ormanlarının büyük bir kısmı Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerde bulunuyor. Tarihi iklim zirvesinin üçüncü günü bu ülkelerin yağmur ormanlarının tahrip etmesinin önüne geçmek için neler yapması gerektiği tartışılıyor.

(CİHAN) 

 



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,098 µs