En Sıcak Konular

Dünyada en sıcak 5 yazdan biri olacak

9 Aralık 2009 13:37 tsi
Dünyada en sıcak 5 yazdan biri olacak Maldivler'de sıcak bir yaz tatili pek çok kişinin hayalini süsler ama gidemeyenler üzülmesin; yakında her gün sıcak olacak, Maldivler diye bir yer de kalmayacak! Kayıtların tutulduğu 1850'den beri en sıcak 5. sene olacak..

İklim Değişikliği Zirvesi kapsamında Kopenhag’da toplanan liderler ve uzmanlar karbon emisyonlarının kesilmesi üzerine görüşmelerine başlamışken, Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Michel Jarraud da düzenlediği basın toplantısıyla dünyanın en sıcak 10 yılının içinde olduğumuzu açıkladı. Jarraud, “2000-2009 dönemi en sıcak dönem olarak kayıtlara geçeceğe benziyor. Bu dönem, 1990’lardan daha sıcak oldu. 90’lar da 1980’lerden daha sıcaktı” diye konuştu.

Jarraud ayrıca 2009 senesinin büyük ihtimalle, kayıtların tutulmaya başlandığı 1850’den beri en sıcak beşinci sene olacağına da dikkat çekti.

İngiltere Meteoroloji Müdürlüğü de dünyanın farklı yerlerinden yüzlerce monitör istasyonundan gelen ve global yüzey sıcaklıklarının son 150 yılda belirgin bir şekilde yükseldiğini gösteren datayı yayımladı. Buna göre sıcaklık artışı, 1970’ten beri her 10 senede ortalama 0.15 dereceden daha yüksek.

İstanbul 25’inci sırada

Öte yandan Kopenhag, Avrupa’daki 30 metropol arasında ‘en yeşil kent’ ilan edildi. Almanya’nın önde gelen şirketlerinden Siemens adına yapılan araştırmanın sonucu, İngiliz The Economist dergisinin Economist Intelligence Unit adlı araştırma grubunca yayımlandı. İklim Zirvesi çerçevesinde açıklanan ‘Yeşil Kent Endeksi’nde Kopenhag 87.31 puanla ilk sırada, İstanbul 45.20 puanla 25’inci sırada yer aldı. Kiev ise 32.33 puanla son sıraya oturdu.
Kopenhag görüşmeleri, iklim değişikliğinin etkilerini geriye çevirme yolundaki 17 senelik yolculuktaki en cesur girişim olarak değerlendiriliyor.

AA - RADİKAL

 



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs