En Sıcak Konular

Taraf muhabirinden suç duyurusu

9 Aralık 2009 13:27 tsi
Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, telefonlarının dinlenmesi nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesini savcılığa veren Baransu yarın da İçişleri Bakanlığı aleyhinde 30 bin TL'lik tazminat davası açılması için başvuruda bulunacak.

PKK'lı bir kişiyi dinlemek üzere alınan izinle telefonları 3 ay boyunca dinlenen gazeteci Mehmet Baransu, avukatı Ergin Cinmen ile adliyeye gelerek suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdi. Baransu adına dilekçeyi hazırlayan Avukat Ergin Cinmen, "Yapılacak soruşturma sonucunda, 'Van İl Jandarma Komutanlığı'nda' görevli olan faillerin kimliklerinin tespiti ile gereken davanın açılması..." talebinde bulundu.

Mehmet Baransu'nun, bugüne kadar toplumu yakından ilgilendiren önemli haberlere ulaştığını ve hayati konularda kamuoyunu bilgilendirdiğini belirten Cinmen dilekçesinde, "Bu anlamda toplum tarafından tanınan bir gazetecidir. Bu nedenle de bazı siyasi odakların yıpratılması gereken bir hedef haline getirilmiştir. Nitekim ekte sunmuş bulunduğumuz belgeler incelendiğinde, kendisinin 24.10.2008 tarihinden 12.01.2009 tarihine kadar yasalara aykırı olarak dinlendiği anlaşılmaktadır." dedi.

Ergin Cinmen bu dinleme olayında değişik suçlar bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Söz konusu fiil, TCK 204/2. maddede yazılı olan 'resmi bir belgenin sahte olarak tanzimi' suçunu teşkil etmektedir. Gerçekten de Van Jandarma Komutanlığı'nın ilgili biriminde çalışan zanlılar, gazeteci Mehmet Baransu'yu dinlemek, izlemek için sahte bir belge ile ilgili Mahkemeye başvurmuşlar, bu suretle müvekkilin telefonunu izleme ve dinleme altına almışlardır. Söz konusu fiil aynı zamanda TCK 132/1. maddede yer alan 'Haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçunu da teşkil etmektedir. Aynı fiil TCK 257/1. maddede yer alan 'Görevi kötüye kullanma' suçuna da temas etmektedir. Oldukça vahim bir suçla karşı karşıya bulunulduğu açıktır. Müvekkilimin bu şekilde dinlenmeye alınması, özel yaşamının bu yolla izlenmesinin amacı gazetecilik görevini gereği gibi yapmasını önlemeye matuf bulunmaktadır. Gerek Mahkeme kararı doğrultusunda teknik takibe alınma isteminde ve gerekse dinlemeye son verilmesi isteminde bulunan yazıların altındaki imza İl Jandarma Komutanı Vecihi Halil İyigün'e ait olmasına rağmen bu suçu işleyen başkaca kişilerin de bulunduğu kanısını taşımaktayız. Bu nedenlerle geniş bir soruşturma yapılmasını ve suçun işlenmesine karışmış olan diğer kişilerin de ortaya çıkarılmasını diliyoruz."

cihan



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs