gerçek aşka çağırıyor | " /> gerçek aşka çağırıyor | "/>

En Sıcak Konular

Mevlana gerçek aşka çağırıyor

8 Aralık 2009 21:51 tsi
Mevlana gerçek aşka çağırıyor 'Mevlana Nereye Çağırıyor' konulu konferanta konuşan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Bilal Kemikli'nin bu sözlerine dikkat.

Mevlana Haftası Dolayısyla Eskişehir İl Müftülüğü tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi'nde bir konferans düzenlendi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Bilal Kemikli'nin, 'Mevlana Nereye Çağırıyor' isimli konferansı katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Günümüzde Yunus Emre ve Mevlana'nın yanlış tanıtıldığını belirten Prof Kemikli, Hz Peygamber'den kopuk Kuran'dan kopuk dinle imanla alakası olmayan bir Mevlana ve Yunus Emre portresinin çizildiğini vurgulayarak, "Bu Anadolu erenlerinin yaşadıkları dönemlerde etrafına ışık saçan ve günümüzde de saçmaya devam eden birer deniz feneri gibiler. Onları sırf bir felesefeci gibi tanıtmak, o insanlara hakarettir. Onların kemiklerini sızlatır, bu çok veballi bir iştir." dedi. Kuran ve Hadis kitaplarından sonra herkesin kütüphanesinde bulunması gereken en önemli eserlerlerden birinin Yunus Emre'nin Divanı ile Mevlananın Mesnevisi olduğunu belirten Kemikli, bu eserlerin sürekli okunması gerektiğini söyledi.

Mevlananın baştan sona aşktan bahsettiğini ve insanları aşka çağırdığını dile getiren Kemikli, bu toprakların da aşkla yoğrulduğunu söyledi. Kemikli, "Aşk olmadan hiçbir şey olmaz. Malesef şimdi rasyonalist kafayla düşünüyoruz, gerçek aşkı unuttuk." dedi.

'ESKİŞEHİR'E MEVLEVİHANE AÇILSIN'

Eskişehir'in Konya ve Afyon'dan sonra Mevleviliğin 3. önemli merkezi olduğunu ifade eden Prof Kemikli, Eskişehir'in gerçekten bir Eskişehir olması için Mevlevihane'nin bir an önce açılması ve Mesnevi'nin okutulması gerektiğini söyledi. Kemikli, "Buradan yetklilere sesleniyorum. Sembolik de olsa Mevlevihaneyi bir an önce açalım, yabancılar özellikle İngilizler, Amerikalılar ve İspanyollar Mesneviyi bizden daha çok okuyorlar biz kendi değerimizin farkında değiliz." dedi.

Mevlana'nın Afganista'nın eski adı Belh olan Mezar-ı Şerif ilinde doğduğunu ve daha sonra Anadolu'ya geldiğini belirten Kemikli sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevlana'da üç kandil vardır. Asalet, ilim ve ahlak. Bu üçü olmadan ilim olmaz, Mevlana'nın nesebi Hz Ebubekir'e dayanır. Babası bir alim, anne tarafından ise devlet adamlığı yönü vardır." dedi.

MEVLANA'NIN CENAZESİNE RUMLAR DA GELDİ

Mesnevi'de Mevlana'nın bizi doğru anlamaya çağırdığını belirten Kemikli, şiddetin sebebinin birbirimizi iyi anlamamaktan geldiğini ifade ederek, "Yobaz, şartlanmış insandır. Yobazda ötekisini anlama çabası yoktur. Toplum olarak birbirimizi iyi anlar ve insanları ötekileştirmezsek daha huzurlu bir toplum oluruz. Hz Mevlana yaşadığı dönemde o kadar sevilyordu ki Mevlana'nın cenazesine Rumlar bile geldi ve bir Rum Papaz 'Mevlana ekmek gibidir onsuz olmaz' dedi. Biz de günümüzde başka inançtaki insanlara kendimiz için böyle dedirtebilmeyiz. İnancımızı doğru yaşayarak onlara güzel örnek olabilmeliyiz." şeklinde konuştu.

Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Mevlana Bizi Nereye Çağırıyor ismli konferansa Eskişehir Vali Yardımcısı Faruk Eraslan, İl Müftüsü Dr.Ahmet Akın, Türkocağı Şube Başkanı Prof.Dr.Nedim Ünal, Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Ejder Okumuş ile Müftülük Personeli ve çok sayıda izleyici katıldı.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs