En Sıcak Konular

Eylemlerin asıl amacı!

8 Aralık 2009 15:44 tsi
Şırnak'ta izinsiz gösteriler düzenledikleri gerekçesiyle 61 sanık hakkında dava açıldı. İddianamede, sanıklar hakkında 28'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ta izinsiz gösteriler düzenledikleri gerekçesiyle 61 sanık hakkında dava açtı. İddianamede, sanıklar hakkında 28'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Şırnak'ta terör örgütü PKK'nın ''Türkiye Meclisi (KCK-TM)'' çatısı altında faaliyet gösteren ''Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi'' (YDGM) üyesi olmak, terör örgütü adına suç işlemek ve terör örgütüne eleman temini suretiyle yardım etmek suçlarından 61 sanık hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 850 sayfalık iddianame, 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, yapılan teknik ve fiziki takipler sonucunda Şırnak'ta KCK-TM'nin alt birimi olan YDGM'nin kurup idare ettiği bir yapının mevcut olduğu, söz konusu yapının kentte, ''sadık ve eylem yapmaya hazır gençler'' tespit ettiğine yer verildi.

YDGM üyelerinin terör örgütü PKK'nın talimatları doğrultusunda faaliyet yürüttükleri belirtilen iddianamede, söz konusu oluşumun yasal olarak başlayan gösterileri yasa dışı pankart ve sloganlar ile emniyet güçlerine saldırılarda bulunmak suretiyle illegal hale getirdikleri kaydedildi.

İddianamede, yapılan incelemelerde merkezi Diyarbakır'da bulunan YDGM tarafından görevlendirilen kişilerin Şırnak'a gelerek il ve ilçelerde örgütlendikleri, gençleri yasa dışı eylemlere teşvik ettikleri, bazen de bu eylemlere bizzat katıldıklarının anlaşıldığı belirtildi.

-EYLEMLERDE ASIL AMAÇ GİZLENİYOR-

İddianamede, yapılan tüm eylemlerin terör örgütünün sürece göre değişen talimatlarıyla gerçekleştirildiği bildirilerek, şu ifadelere yer verildi:

''Eylemlerin tamamında terör örgütünün sözde bayrakları ile örgüt elebaşının posterlerinin açıldığı, terör örgütü ve örgüt elebaşı lehine sloganların atıldığı tespit edilmiştir. Örgüt elebaşının avukatları aracılığı ile vermiş olduğu talimat niteliğindeki önerileri müzahir kitle tarafından birer eylem talimatı telakki edilerek yerine getirilmektedir. Eylemlerde çoğu zaman çocuklar ön plana sürülmektedir. Eylemler festival, etkinlik, konser ve basın açıklaması görünümünde yapılarak asıl amacı gizlenmektedir. Yapılan tüm eylemlerin amacı, müzahir kitleyi zinde tutup, eylemsellik sürecini üst seviyede muhafazasını sağlamaktır. Eylemlerle özellikle örgüt elebaşının serbest bırakılması hedeflenmektedir.

Yapılan silahlı ve bombalı eylemlerin amacı, bölgede korku ve paniğin devam etmesi, kaos ortamının sürmesi ve bu sayede halk üzerinde baskı oluşturulması, devlet güçlerinin zafiyet içerisinde olduğunun gösterilmesidir. Eylemlerde bayrak açan, slogan atan, güvenlik güçlerine taşlı ve molotoflu saldırıda bulunan şahısların 15-25 yaş aralığındaki gençler olduğu gözlenmektedir. Eylemci genç grubun örgütlü bir yapı içerisinde hareket ettiği, terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde oldukları, terör örgütünün merkezi gençlik örgütlenmesi içerisindeki şahıslar tarafından yönlendirildikleri, denetlendikleri, konumlarının belirlendiği anlaşılmaktadır.''

-KAMYONLA ÖRGÜTE ELEMAN TAŞINDI-

İddianamede, YDGM üyelerinin aynı zamanda terör örgütü PKK'ya eleman temini sağladıkları da belirtildi.

YDGM üyelerinin 4 kişiyi örgüte nasıl gönderdikleri de iddianamede şu şekilde yer aldı:

''Terör örgütünün kırsal alanına gitmek için Silopi'ye giden 4 şahsı, İ.T. karşıladı. İ.T. bahse konu 4 kişiyi tır parkına götürerek sınırı geçmek üzere hazır bekleyen ve çimento yüklü olan, arka arkaya park etmiş iki kamyonun şoförlerine, şahısları ikişer ikişer teslim etti. Kamyon şoförleri, bu şahısları kamyonlarında daha önceden hazırlanan gizli bir bölmeye koyarak, Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçirdi.''

-MOLOTOFA ''SU ŞİŞESİ'', TAŞA ''NOHUT''-

İddianamede, sanıkların telefon konuşmalarında bazı kelimeleri kodladıkları belirtildi.

Sanıkların yapılacak eylem için ''bilardo'', ''düğün'' ve ''okey oynamak''; molotofkokteyli için ''su şişesi''; el bombası için ''kek''; sapanla atılabilecek büyüklükte taş veya misket için ''nohut''; eylem yeri için ''halı saha''; Irak'ın kuzeyi için ''diğer taraf'' ve tabanca için de ''demir'' şifresi kullandıklarının tespit edildiği kaydedildi.

-İSTENEN CEZALAR-

İddianamede, 61 sanık hakkında, ''terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek'' Terörle Mücadele Kanunu'nun ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33/c maddesinde yer alan ''dağılma sırasında silah veya araçlarla mukavemet etmek'' suçlarından 28'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,086 µs