flaş açıklama! | " /> flaş açıklama! | "/>

En Sıcak Konular

YÖK başkanından flaş açıklama!

8 Aralık 2009 14:24 tsi
YÖK başkanından flaş açıklama! YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi.

YÖK'ten yapılan açıklamada, “17 Aralık 2009 tarihinde yapılacak Genel Kurul toplantısında, yürütmesi durdurulan maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir” denildi.

Açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun, Danıştay 8. Dairesi'nin, kurul'un 21  Temmuz 2009 tarih ve 14 sayılı kararının 3, 4. ve 5. maddeleriyle ilgili olarak  verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine bugün toplandığı belirtilerek,  toplantıda bu kararın gerekçeleri ve bundan sonra izlenecek yöntem üzerinde  müzakerelerde bulunulduğu bildirildi.
Yükseköğretime girişe ilişkin olarak oluşturulan ve birçok yenilik  getiren “yeni sistemin temel unsurları üzerinde hukuki yönden bir tartışmanın  bulunmadığı” ifade edilen açıklamada, “Yürütmesi durdurulan kararlar  yerleştirme puanlarının hesaplanmasına yönelik 3, 4. ve 5. maddelere ilişkindir.  Ancak, 1998 yılında başlatılan ve yapılan değişikliklerle en son olarak 2009  yılında kullanılan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın hesaplanmasındaki  0,3-0,8 şeklindeki farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu  değildir” denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Genel Kurul'da yapılan değerlendirmeler sonucunda, sınav takviminin  aksamaması ve öğrenciler ile ailelerinin yargı kararı sonucunda içine düştükleri  belirsizlik ortamına son vermek için, 17 Aralık 2009 tarihinde yapılacak olan  Genel Kurul toplantısında yürütmesi durdurulan söz konusu maddeler yerine yeni  bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir.

Yükseköğretim Kurulu, yerleştirme puanının hesaplanmasına ilişkin alacağı  yeni kararlarında da 2547 sayılı kanunun 45. maddesi çerçevesinde merkezi sınavla  ölçülen kişisel başarıyı esas alacağını kamuoyuna saygıyla duyurur.”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay'a yaptıkları itirazın sonucunu bekleyeceklerini belirterek, 17 Aralıkta YÖK Genel Kurulu'nun yeniden toplanacağını ve o zaman karar vereceklerini bildirdi. Özcan eski düzene dönüşün söz konusu olmadığını ve yeni düzenlemede kişisel başarının esas alınacağını ifade etti.

Özcan, YÖK'te gerçekleştirilen ve yaklaşık 4 saat süren Genel Kurul toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Özcan, toplantıda Danıştay'ın “katsayı” konusunda yürütmeyi durdurma kararına yaptıkları itirazın gerekçelerinin konuşulduğunu belirtti. Özcan, “İtirazın gerekçelerini teker teker ele aldık. Arkadaşlarımız o konuda ne düşünüyorlar, ki ona göre çözümümüzü geliştirelim diye o konuda tartıştık” dedi.

ALTERNATİFLERDEN BAHSEDİLMEDİ

Gazetecilerin “Yeni düzenlemeye ilişkin hangi alternatiflerin ele alındığı” sorusu üzerine, Özcan, “Alternatiflerden filan bahsedilmedi. Şimdi, sadece o karardaki gerekçeleri teker teker ele aldık ve arkadaşlarımız o gerekçeler hakkında ne düşünüyorlar onları öğrenmek istiyordum ben. En uygun çözümü ona göre bulalım diye...” yanıtını verdi.

Yeni düzenleme konusundaki alternatifleri üyelerle paylaşıp paylaşmadığının sorulması üzerine, Özcan, “Bir sürü alternatiflerimiz var. Onları paylaşmadık sadece onlar ne düşünüyor onu öğrenmek istedik ki bizim alternatiflerimizden hangisi en uygun” diye konuştu.

Özcan, bir başka soru üzerine ise şunları kaydetti:

“Bir önemli mesele, bazı üyelerimiz bu üç maddenin (Danıştay'ın yürütmeyi durdurduğu YÖK kararları) geri çekilmesinin uygun olup olmayacağı konusunda fikir beyan ettiler. O mesele tartışıldı. 'Danıştay'ın kararına kadar bunu yapmayalım' diye karar verdik. Yani yürütmenin durdurulmasına neden olan üç madde... 'Bunları çekelim de dava konusuz kalsın' diye bir görüş ortaya sürüldü. Arkadaşlarla tartıştık. Buna gerek yok. Biz Danıştay'ın kararını bekleyelim ondan sonra yapalım...”

"BU MESELEYE DUYARSIZ KALAMAZLAR"

Bir gazetecinin “Danıştay kararı gecikirse” sözleri üzerine, Özcan, “Hayır gecikmeyecekmiş, onu da öğrendik. Zannediyorum 15 günlük bir zaman var. O zaman içinde geleceğini düşünüyoruz. Çünkü onların da hassas olacağını biliyoruz. Onlar da bu meseleye duyarsız kalamazlar” dedi.

Özcan, gazetecilerin yeni modellerin ne olacağı yönündeki ısrarlı sorularına “Bu konuda hiçbir şey konuşmadık. Ben de size bir şey söylemeyeceğim” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin “Katsayılar arasındaki makas mı daraltılacak?” sorusuna, Özcan, “Makas falan yok, hiçbir şey konuşmadık” karşılığını verdi.

Özcan, sorular üzerine, “YÖK Genel Kurulu'nun 17 Aralıkta yeniden toplanacağını” belirterek “İşte o zaman karar vereceğiz” dedi.

Bu arada YÖK Üyesi Muhittin Şimşek de gazetecilerin “Katsayılar arasındaki makası daraltmaktan başka alternatifler var mı?” sorularına “Var. Hukukun dışında hiçbir şey düşünülmüyor” dedi.



Bu haber 1,022 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,574 µs