En Sıcak Konular

Altında satış var alış yok

8 Aralık 2009 11:41 tsi
Altın fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaş elindeki altını çıkarmaya çalışıyor...

Altın fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşların, elinde bulunan altını satıp nakde çevirdiği, yeni altın alımının ise çok az olduğu belirtildi.

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ziya Özboyacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya piyasalarında altın fiyatındaki yükselişin devam ettiğine dikkati çekti.

Özboyacı, 2009 yılı Mart ayında da altının onsunun bin 30 dolar seviyesine çıktığını hatırlatarak, ''O zaman da vatandaşlar ellerindeki altınları bozdurmuştu. Şimdi de altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle vatandaşlar ellerindeki altınları satıyor. Ancak yeni altın almaktan çekiniyor'' dedi.

Dışardan yapılacak müdahaleyle altın fiyatlarının gerileyebileceğini belirten Özboyacı, ancak şimdilik fiyatların yükselme eğilimi gösterdiğini söyledi.

Özboyacı, altının onsunun bin 140 dolar seviyesinde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bin 350-bin 500 dolara kadar yükselmesi bekleniyor. Ülkelerin Merkez Bankaları altına yatırım yapıyor. Yatırım yapmak isteyenler dolardan kaçıyor. Çünkü dolar değer kaybediyor. Yatırımcılar ve Merkez Bankaları, portföylerini altınla değerlendiriyor. 'Faiz yükselirse altın düşer' deniyor. Ama faizlerin yükselme ihtimali de yakın dönemde görünmüyor. Hatta daha da düşme eğilimi var. Tasarruf yapmak isteyen insanlar bugün bile altın alsalar uzun vadede kar ederler.''

22 ayar bilezik ve cumhuriyet altınlarının işçiliği olmadığını, bu nedenle genellikle yatırım aracı olarak kullanıldığını anlatan Özboyacı, işçilik kullanılan ürünlerde piyasanın canlılığını sağlamak için işçiliği ucuz tuttuklarını ifade etti.

Altın fiyatlarının yükselmesinden memnun olmadıklarını söyleyen Özboyacı, ''Kuyumcular sanıldığı gibi köşeyi dönmedi. Sirkülasyon olması önemli. Müşteri yoksa bir anlam ifade etmez. Altın fiyatının yükselmesi bizim elimizde değil'' diye konuştu.

SEKTÖR KABUK DEĞİŞTİRDİ

Ramazan ayının düğün mevsimine denk gelmesi nedeniyle düğünlerin kış aylarına sarktığını belirten Özboyacı, o nedenle düğün sahiplerinin daha çok, düşük ayarlı altınlara yöneldiğini dile getirdi.

Önceki dönemlerde bir düğün sahibinin 250-300 gram altın aldığını, son zamanlarda ise bu rakamın 80-90 grama kadar düştüğünü anlatan Özboyacı, şöyle devam etti:

''Düğün sahipleri 14-8 ayar altın alıyor. Buna bağlı olarak, sektör kabuk değiştiriyor. 22-18 ayar altınlarda kullandığımız işçiliği artık 14-8 ayar bileziklerde kullanıyoruz. Bu değerdeki altının da üretimi arttı. Çünkü yoğun bir talep var. Düğün sahipleri ve davetliler de altın takmanın mutluluğunu yaşıyor.''

aa



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs