En Sıcak Konular

Nefesler tutuldu: Kapatmak ya da...

8 Aralık 2009 09:43 tsi
Nefesler tutuldu: Kapatmak ya da... DTP'nin kapatılma davası ile ilgili bilmeniz gereken temel bilgiler.

KAÇ OY GEREKİYOR?: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın DTP’nin “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” gerekçesiyle açtığı kapatma davasını bugün görüşmeye başlayacak. Anayasa Mahkemesi, Yalçınkaya’nın 16 Kasım 2007’de Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu iddianamede ileri sürdüğü DTP’nin, “temelli kapatılması” istemini ele alacak. Anayasa’ya göre DTP’nin kapatılmasına karar verilebilmesi için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.

SON İKİ YIL OLACAK MI?: Anayasa Mahkemesi, DTP ile ilgili kararını verirken Yargıtay Başsavcılığı’nın iddianamesi ile bağlı olacağı için iddianamenin verildiği tarihten sonraki olayları dikkate almayacak. Bu durumda çok tartışmalı olayların olduğu son 2 yılda yaşananlar bu davada dikkate alınmayacak.

HAZİNE YARDIMI KESİLİR Mİ?: DTP’ye, AKP’ye uygulanan Hazine yardımının kesilmesi cezasının uygulanması ise düşük ihtimal olarak görülüyor. Anayasa Mahkemesi’nin TKP davasında, ihtar kararlarına uymayan partilere Hazine yardımının kesilmesi cezası verileceğine ilişkin Siyasi Partiler Kanunu hükmünü iptal ederken ileri sürdüğü gerekçeler bu görüşün en önemli dayanağını oluşturuyor. Yüksek Mahkeme bu kararında “Devlet yardımı almayan siyasi partiler açısından bu cezanın infaz kabiliyetinin olmadığını” belirtmişti.

KİMLERE YASAK İSTENDİ?: Mahkeme, kapatma kararı vermesi halinde 8 milletvekilinin (DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan) de aralarında olduğu 219 parti üyesi hakkında da siyasi yasak verilip verilmeyeceğine karar verecek. Siyasi yasak istenenler arasında eski DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DTP üyesi eski DEP’li milletvekilleri Leyla Zana, Mehmet Hatip Dicle, Selim Sadak, Sedat Yurttaş, Mahmut Alınak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski DEHAP Genel BAşkanı Tuncer Bakırhan, DTP PM üyesi Orhan Miroğlu ile Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Ali Öcalan ve akrabası Seydi Ahmet Öcalan da var.

İDDİANAMEDE NE DENDİ? Yargıtay Başsavcılığı’nın iddianamesinde DTP’ye ağır suçlamalar yöneltmiş ve 141 ayrı eylemin DTP ile PKK ilişkisini gösterdiğini savunmuştu: “DTP, Öcalan’ın emirleri ile adı, kurucuları ve genel başkanı hatta eşbaşkanlık sistemi de dahil olmak üzere kuruldu. Bu da terör örgütü ve liderine ne derece bağlı olduklarını göstermektedir. DTP’lilerin şiddet eylemlerinde katılma, terör örgütü bildirilerini halka dağıtma, kırsala adam gönderme, PKK kamplarında eğitim alma, gösterdikleri liyakat gözetilerek milletvekili olma, PKK için halktan para toplama gibi eylemleri vardır. Ahmet Türk’ün ’PKK’ ya terörist örgüt diyemeyiz’ sözü en önemli kanıttır. Teröre terör diyemeyen ya teröristir ya da terör örgütünün görevlisidir.” İddianamede, AİHM’in Refah davasında Türkiye’yi haklı bulan kararı en önemli hukuki dayanaklardan birini oluşturdu.

AVRUPA UYARDI MI?: Kürt açılımına destek veren Avrupa’dan ise DTP’ye yönelik uyarılar yapıldı. Örneğin Ahmet Türk’ün yemek davetine katılan AB büyükelçileri “PKK’yı terör listesine aldığımız için partiniz de mesafe koymalı” uyarısı yaptı. CHP ve MHP’nin sert suçlamalar yönelttiği DTP’ye Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül de sık sık “terörle bağını kes” uyarıları yapıldı. Son olarak aralarında bazı DTP milletvekilleri ve belediye başkanlarının, PKK’nın 32 yıl önce kurulduğu Lice’nin Fis köyündeki evi ziyaret etmeleri eleştiri konusu oldu.

Vatan



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs