En Sıcak Konular

Diyarbakır provokasyonunda tuhaf olay

8 Aralık 2009 08:39 tsi
Diyarbakır'da önceki gün çıkan olaylarda hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Aydın Erdem (23) kim vurduya gitti.

Yakın mesafeden açılan ateşle hayatını kaybeden Erdem'in katilini ortaya çıkaracak çekirdek ve boş kovan bulunamadı. Erdem'i hastane bahçesine bıraktıktan sonra kaçmaya çalışan ve polis tarafından yakalanan kişinin de dili tutuldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise izinsiz gösteri ile ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi DTP binası önünde başlayan ve farklı bölgelere yayılan olaylarla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden görüntü dökümlerini istedi.

Polis, olaylarda aldığı kamera görüntüleri ve fotoğrafları, incelemenin bitmesinin ardından savcılığa teslim edecek. Erdem'in vurulmasından hemen sonra çekildiği belirtilen ve PKK'ya yakın internet sitelerinde yayınlanan görüntüler de incelendi. Görüntülerde silah kullanan siyah paltolu bir kişinin olay sonrası kaçtığı görülüyor. Farklı yerlerden de silah sesleri geliyor.

Diyarbakır'da önceki gün terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın cezaevi şartlarını protesto etmek için yürüyüş düzenlemek isteyen DTP'li gruba polis izin vermeyince olaylar çıkmıştı. Göstericiler, polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldırmıştı. Güvenlik güçleri de kalabalığın dağılması için gaz bombası, biber gazı ve tazyikli su kullanmıştı. Olaylar sırasında silahla vurularak yaralanan Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Aydın Erdem (23), DÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı. Cinayetin failini ortaya çıkarmak için çok yönlü araştırma başlatan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, şu ana kadar somut bir neticeye ulaşamadı. Yapılan otopside Erdem'e, yakın mesafeden ve arkadan ateş edildiği tespit edildi. Ateşin yakın mesafeden açılmasından dolayı çekirdeğin vücudu delerek çıktığı kaydedildi. Çekirdek ve boş kovanın olay yerinde yapılan aramalarda bulunamadığı öğrenildi. Bu sebeple katil silahın sahibi belirlenemedi. Çekirdek veya boş kovanın bulunması halinde kurşunun hangi silahtan çıktığı tespit edilebilecek.

Bu arada yaralı Erdem'i hastaneye getiren kişinin de genci çimlerin üstüne bırakarak kaçtığı anlaşıldı. Yapılan takibat sonucunda polis bu şahsı yakaladı. Ancak şahsın, yaşadığı şokun etkisiyle dili tutulduğundan ifadesi halen alınamadı, bunun yerine tedavi altına alındı. Olaylarda hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Aydın Erdem'in arkadaşları ise dersleri boykot etti. Bir grup öğrenci, diğer öğrencilerin derslere girmesini de engelledi. Fakültenin önünde slogan atan öğrenciler, sınıfları tek tek dolaşarak öğrencileri dışarı çıkardı. Kampüse gelen toplu taşıma araçlarını çeviren öğrenciler, DTP Diyarbakır İl Başkanlığı önüne gelerek, "Katil AKP, katil polis" şeklinde slogan attı. İl Başkanlığı'nda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve diğer yöneticiler de öğrencilere alkışlarla destek verdi. DTP, Erdem'in hayatını kaybetmesi ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "Ne olursa olsun bilânço bu olmamalıydı." derken yürüyüşe izin verilmeyerek provoke edildiğini ileri sürdü. Demirtaş, olaylardan DTP'nin sorumlu tutulmasını vicdansızlık olarak niteledi. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk da bu tür olayların Kürtler ile Türkler arasındaki makasın daha da açılmasına neden olduğunu öne sürdü.

Öte yandan Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, önceki gün çıkan olaylar nedeniyle DTP İlçe Başkanı Emrullah Öztürk ve Umut Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 5 parti yöneticisi gözaltına alındı.

zaman



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs