Kafes sorgusu | " /> Kafes sorgusu | "/>

En Sıcak Konular

M-60'lara Kafes sorgusu

8 Aralık 2009 08:30 tsi
M-60'lara Kafes sorgusu 
Kafes Planı'nda çıkan belgeler üzerine, İsrailli firmaya verilen M-60 tanklarının modernizasyon ihalesi ve projeden uzak tutulan Aselsan mercek altına alındı.

2002 yılında Anasol-M hükümetinin giderayak İsrail'in batık firmasına 687.5 milyon dolara verdiği tank modernizasyonu ihalesi, 'Kafes Eylem Planı'nda belgeleri üzerine ihaleler incelemeye alındı. Soruşturma sonunda Aselsan'ın ihaleye neden çağrılmadığının ortaya çıkması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, 'Kafes'ten çıkan stratejik kurumlarla ilgili kroki ve planlar üzerine, Aselsan kapsamlı bir değerlendirmeye alındı. Savcıların, geriye dönük bütün askeri ihaleleri mercek altına aldığı, özellikle tank ihalesinde yaşanan süreçle ilgili olarak Aselsan'dan ayrıntılı bilgi istediği öğrenildi.

İHALELER İNCELENİYOR

Savcılara ilk olarak, 170 adet M-60 tankı için İsrail'e 687.5 milyon dolar verilirken, Aselsan'ın tam 162 Leopard tankını 160 milyon dolara yenilemesini öngören projenin ayrıntıları iletildi. Aynı tarihlerde Aselsan Leopard tanklarını modernize etmiş ve bunu 160 milyon dolara mal etmişti. Aselsan, aynı şekilde M-60 tanklarının modernizasyonuna da talip olmuş, ancak ilginç bir şekilde, 2002'de açılan ihaleye davet bile edilmemişti. Hükümet ve dönemin askeri sorumluları üzerinde etkili olan isimlerden bazılarının bugün Ergenekon davasında sanık durumunda olmaları savcıları harekete geçirdi. Soruşturma çerçevesinde, Aselsan başta olmak üzere stratejik kurumlarla ilgili ele geçen krokiler ve planlar incelemeye alındı.

İsrailli firma kurtarıldı

Aselsan'dan uzak tutulan M-60 tanklarının modernizasyonuyla ilgili olarak İsrail'e yedi yıldır ödemeler düzenli olarak yapıldı, ancak proje bir türlü bitirilemedi. Ekonomik ömrünü tamamlamış ve en yenisi 1960 model M-60 tanklarına 687 milyon dolar yatırımın yapılması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Daha ucuz tekliflere rağmen, ihaleyi Uzi silahlarını üreten firma olarak da bilinen IMI kazandı. Firma bu ihaleyle batmaktan kurtuldu.

yenişafak



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs