En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi DTP için toplanıyor

8 Aralık 2009 08:02 tsi
Sokaktaki gerilimin yükseldiği, Tokat'tan yedi şehit haberinin geldiği bir ortamda, Anayasa Mahkemesi bugün Demokratik Toplum Partisi'nin kapatma davasını görüşmek üzere toplanıyor.

DTP ve AK Parti'nin karşılıklı açıklamalarıyla "sınır"da duran açılım süreci devam ederken, Anayasa Mahkemesi kritik karar için bugün toplanıyor. Mahkeme, şehit haberlerinin hemen ertesinde, DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı esastan görüşmeye başlıyor. Anayasa Mahkemesi heyeti bugün saat 09.00'da toplanarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı DTP'nin kapatılması istemli davayı görüşmeye başlayacak. Mahkeme'nin 11 asil üyesi ile raportörlerin yer alacağı toplantıda ilk olarak raportörlerin "kapatılsın" istemli raporu okunacak. Raporun 500 sayfayı bulması nedeniyle özetlenerek okunması bekleniyor. Ardından varsa üyelerin müzakere usulüne ilişkin görüşleri dinlenecek.

'HAZİNE YARDIMI' DÜĞÜMÜ

Daha önce "Uyum Yasaları" kapsamında, siyasi partilerin eylemlerinin kapatmayı gerektirmeyecek ölçüde odak oluşturduğu sonucuna varılırsa, Hazine yardımının kesilmesi seçeneği getirilmişti. AK Parti hakkındaki karar da bu doğrultuda olmuştu. Ancak DTP Hazine yardımı almadığı için Yüksek Mahkeme öncelikle şu sorunun yanıtını arayacak: "DTP'nin bölücü eylemlerin odağı olduğu sonucuna varılır, eylemlerin kapatma yerine Hazine yardımının kesilmesini gerektirecek ölçüde olduğu tespit edilirse ne olacak?" Yüksek Mahkeme bunun ipuçlarını daha önceki bir kararında vermişti.

Mahkeme, "Anayasa Mahkemesi'nin ihtar kararlarına uymayan partilerin Hazine yardımının kesilebileceği" yönündeki yasa hükmünü iptal ederken, Hazine yardımı almayan partiler için şu yorumu yapmıştı: "Bu partiler açısından bu cezanın infaz kabiliyetinin olmadığı dikkate alındığında, bu partiler açısından söz konusu cezanın geçerli ve işlevsel bir yaptırım olduğu söylenemez. Bu, devlet yardımı almayan siyasi partilerin emredici hükümlere aykırı faaliyetlerinin yaptırımsız kalması sonucunu doğurduğundan, bu tür partiler lehine bir ayrıcalık oluşturur." Mahkeme'nin bu gerekçesi, DTP aleyhine yorumlanmıştı.

Kapatılırsa grup düşecek

DTP'NİN kapatılabilmesi için 11 üyeden 7'sinin "kapatma" yönünde oy kullanması gerekiyor. Partinin kapatılması halinde, haklarında siyasi yasak istenen 8 milletvekilinden birkaçının milletvekilliğinin düşmesi kaçınılmaz olacak. Bu durumda da Meclis'te 21 milletvekili bulunan, yani Meclis Grubu oluşturma şartını bir milletvekiliyle aşan DTP'nin Meclis grubu dağılacak. Ayrıca DTP'lilerin milletvekilliğinin düşmesi, uzun süredir devam eden ceza davalarındaki ifade krizini de yakından ilgilendiriyor.

DTP'lilerin vekilliği düşerse dokunulmazlıkları da sona ereceğinden, ağır ceza mahkemelerinin ifade alma işlemi başlayabilecek. Bu durumda Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının ne zaman yayımlanacağı önem kazanacak. Çünkü bir partinin kapandığı gün kendilerine yasak gelen vekillerin TBMM üyeliği düşmüyor. Anayasa Mahkemesi'nden bugün karar çıkması beklenmiyor.

sabah



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,774 µs