En Sıcak Konular

DTP milletvekillerinden polis müdahalesine tepki

7 Aralık 2009 18:54 tsi
BATMAN DTP Milletvekili Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Kürt halkı üzerinde inkar ve imhanın devam ettiğini öne sürerken, polisin pazar günü çıkan olaylarda göstericilere müdahale etmesine tepki gösterdi.

Milletvekilleri Leyla Akat Ata ile Bengi Yıldız, DTP İl Başkanı Ahmet Sormaz, DTP PM Üyesi Nezir Gülcan, Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Öztürk, İl Genel Meclis üyesi Salih Aktan, öğle saatlerinde Batman Hükümet Konağı önünde toplandı. DTP İl Başkanı Ahmet Sormaz, dünkü olaylar öncesi Batman Valisi ve Emniyet Müdürü ile görüştüğünü, yoğun çaba harcanmasına rağmen polisin kalabalığa müdahale ettiğini söyledi. Olayların önceden planlandığını öne süren Sormaz, bu tutumu kabul etmeyip protesto ettiklerini belirtti.

DTP Milletvekili Bengi Yıldız, halkın meydanlarda demokratik yolla kendisini ifade etmenin yollarının kapatıldığını iddia ederken şöyle konuştu:
“Ne yazık ki demokratik hukuk devleti olarak kendisini tanımlayan bir ülkede yurttaşların meydanlarda demokratik bir şekilde kendilerini ifade etmenin yollları kapatılmıştır. İstanbul başta olmak üzere Diyarbakır, Batman, Mardin ile birçok il ve ilçelerde vatandaşlarımızın demokratik tepkilerine karşı devlet şiddet kullanmış, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmıştır. Özellikle Diyarbakır'da 1 insanın yaşamını yitirmiş olması 21'nci Yüzyıl'da açılım tartışmalarının çokça tartışıldığı süreçte, utanç verici durumdur. Bu bizi ciddi olarak üzmüştür. Açılım sürecine olan inancı da bu olaylar bitirmiştir.”

Son olarak konuşan Vekil Ayla Akat Ata ise, Batman'da demokratik tepkisini ortaya koyan halka yönelik yaşanan müdahalenin hiç kimse tarafından kabul edilmeyecek uygulamalar olduğunu belirtti. Akat Ata, sokak ortasında milletvekili ayrımı gözönüne alınmadan yapılan müdahalenin pazar günü psikolojik şiddete dönüştüğünü ileri sürdü. Vekillerin alıkonularak, kadınlara, çocuklara, gençlere, yaşlılara saldırıldığını öne süren Akat Ata, bugün sokakta var olan işkencenin, gözaltı koşullarının nasıl cereyan ettiğinin son AB ilerleme raporunda da sabit olduğunu söyledi.
DTP hakkında açılan kapatma davasına değinen Akat Ata, 14 Nisan operasyonuyla DTP içerisinde öncü kadroların işlevsiz kılındığını, gözaltına alınarak tutuklandığını söyledi. 8 ay önceki operasyonundan sonra Kürtler'in demokratik tepkisini ortaya koyduğunu ileri süren Ata, son dönemlerde bu tepkinin yükselmesiyle kapatma davasının tekrar gündeme getirildiğini savundu.

Kürtler'in dün olduğu gibi bugün de demokratik tepkisini ortaya koymaya devam edeceğini söyleyen milletvekili Akat Ata, şöyle devam etti:

“Hiçbir şekilde bu halkı yalnız bırakmayacağız, halkın sokak ortasında işkence görmesine tahammül etmiyeceğiz, tepkimizi ortaya koyacağız. Biz ne AKP'nin, ne CHP'nin ne de MHP'nin milletvekilleriyiz. DTP milletvekilleri olarak sokaktaki direnişin bir parçasıydık, o direnişin içinden geldik. Sokaktan geldik ve bu halkın hangi koşullarda, hangi mekanlarda temsil etmemiz gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bu noktada kimse bizi yıldıramayacaktır. Halkın huzur ve güvenliğinden bahsedenler dün kamu güvenliğini yok saymışlardır. Dün halkın huzurunu kaçırmışlardır. Dün halkın bu devlete olan güven ve inancını sarmışlardır. Bu günden sonra ‘demokratikleşme süreç' deyip halkın karşısına çıkmak yönetenler için bu ülkeyi idare edenler için bir utançtır. Bugünden sonra kalkıp ‘demokratikleşmekten bahsediyoruz' demesinler. Sayın Abdullah Öcalan'ın koşulları düzeltilmezse bu süreç devam edecektir. Dün sokaktaki yaklaşım gerçekte İmralı Cezaevi'ne yaklaşımdır.”



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,865 µs