En Sıcak Konular

"Adında demokrasi olanlar molotof atıyor"

7 Aralık 2009 18:23 tsi
İSTANBUL Valisi Muammer Güler ile Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek, yaşamını yitiren Serap Eser’in ailesine baş sağlığı diledi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Vali Muammer Güler, "İnsanlık dışı bir olaydır. Adlarında demokrasi olanlar öbür ellerinde molotof kokteylleri ve havai fişeklerle masum vatandaşlara saldırıyorlar. Toplum ve biz bunları biliyoruz. Maske takmalarına gerek yok. Serap kızımıza çektirdikleri hem bu dünyada hem öbür dünyada cezasını bulacaktır" dedi.

Saldırının olduğu günden bu yana Eser ailesiyle temasta olduklarını ve tedavi sürecini takip ettiklenin söyleyen Vali Muammer Güler, tüm medühalelere rağmen ileri derecede yanıkla hastaneye gelen Serap Eser’in yaşamını kaybettiğini vurguladı. Olayı nefret ve lanetle kınadığını belirten Güler, "Bir otobüsün içindeki masum insanlara hangi ad altında olursa olsun, hangi talep adı altında olsun, böylesine bir yaklaşım, insanlık dışı, canavarca hisle yapılmış bir davranıştır. Bunun demokrasiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Maskelerinin gerisirndeki bütün melaneti biliyoruz. Ülkenin milli birliğine ve beraberliğine ve kardeşlik projelerine karşı takındıkları tavrıda biliyoruz" diye konuştu.

Özellikle demokratik açılım sürecinden itibaren milli birlik ve kardeşlik sürecine karşı alınan tavrı bildiklerini kaydeden Muammer Güler ülkede gerginlik ortamı yaratılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Öne sürülen gerekçelerin ne olduğunu toplum bildiğini anlatan Vali Güler bu olayın, biriylerinin gerçek yüzünün okunması için çok önemli bir ibret vesikası olduğunu vurguladı. Güler "Toplum bunları nefretle kınamıştır. İstanbul’da huzurun, asayişin bozulmasına çalışanlarla mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Bu provakatif, gerginlikt yaratmayı amaçlayan bir eylemdir. Kitleler karşı karşıya getirilmek istenmektedir." dedi.

Güvenlik güçlerinin bunlara fırsat vermeyeceğini belirten Güler, vatandaşlardan bu oyuna gelmemeleri ve dikkatli olmalarını istedi.

Dün İstanbul’un çeşitli yerlerinde meydana gelen benzer olaylarda karşılıklı çatışma ihtimalinin doğduğunu ama polisin gerekli müdahaleyi yaptığıını hatırlatan Muammer Güler "Geçtiğimiz hafta, bu olayların başlangıcında, bir dernekte, adı Demokrasi ve Kültür Derneği olan bir siyasi partinin ilçe teşkilatında, bu molotof kokteylerinin üretildiği gördük. Bazı yerlere bu tahrip malzemelerinin yerleştirildiği gördük. Yakalanan 18 kişiden 11’i tutuklandı. Birisi parti ilçe başkanı. Dünkü olanlarla ilgili 58 kiyi gözaltındadır. Hazırlanan molotof kokteylleri bazı yerlede atılmadan ele geçirilmiştir. Polisin takibi sürmektedir" diye konuştu.

Demokratik talepler adı altında şiddet eylemleri sergilenmek istendiğinin altını çizen Vali Güler, toplumun hassasiyetlerinin kaşınıldığını, devletin ve milletin sabrının test edilmeye çalışıldığını söyledi. Güler, bu sorunların hem demokrasiyle, hem hukuk devleti kuralları içerisinde, hem de birlik ve beraberlik içinde çözülebileceğini ifade etti. Herkesi sorumluluk içinde davranmaya davet eden Vali "Biraz önce meslek hayatımın çok sıkıntılı bir anını yaşadım. Ailesi bu kadar büyük bir acıyı yaşarken, bir büyük sabır içerisinde, devlete, millete, bu ülkenin birliğine ve beraberliğine olan inançlarını da ifade ettiler. Bu herkese örnek olmaladır. Bütün acılarını kalplerine gömmüşler. Yavrusuna doku nakli yaptırmıyş olan ve şu an hastanenin odasında acısını da yaşamakta olan annenin feryadı bu canileri boğacaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu olayın nasıl izah edileceğini sorduğunu hatırlatan Muammer Güler "Bende soruyorum.Buradaki kızımızın çektiği acı, yaşadığı sıkıntı, içinde insanların bulunduğu bir otobüse yapılan saldırıyı, kim hangi taleplerle, hangi özgürlük talepleriyle, hangi demokratik taleplerle izah ediyorsa, gelsin İstanbullular’a izah etsin. Bu son derece önemli bir olaydır. Bu tip olaylara hiçbir suretle fırsat verilmeyecektir. Bu tip eylemler gerçekleştirmeye çalışanlar karşılarında, hem milletin birlikve beraberliğini, hem de güvenlik güçlerini bulacaktır" diye konuştu. Aileye sahip çıkılacagğını anlatan Güler bölgede ışıklandırmanın yetersiz olduğu iddiasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını ve saldırganların kısa süre içinde bütün delilileriyle birlikte yakalanarak tutuklandığını belirtti. Hastanede ihmal iddialarının ise araştırıldığını kaydetti.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise vatandaşlardan sakin olmalarını, olaylara müdahale etmemelerini ve kendilerine haber vermelerini istedi. Çapkın "Bunlarla mücadele için fazlasıyla gücümüz var" dedi.

Valinin konuşması sırasında bir kadın "Demokratik açılım diyorsunuz. Nereye kadar gidecek bu açılım" diye bağırarak tepki gösterdi.



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs