En Sıcak Konular

İzmir'in altını oyan ihale iptal edildi

7 Aralık 2009 16:21 tsi
Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, İzmir Büyükşehir Belediyesinin metro ihalesinin kamu ihale mevzuatı hükümleri çerçevesinde değerlendirildiğini ve Kamu İhale Kurulu'nun çoğunluk kararı ile ihalenin iptaline karar verildiğini bildirdi.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının ''İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları İkmal İnşaatı Yapım İşi'' ihalesinin iptaline yönelik Kamu İhale Kurulunun kararıyla ilgili, bazı basın-yayın organlarında Kurumum ''hatalı ve siyasi bir karar verdiği'' şeklinde bazı haber ve yorumların yer aldığının görüldüğünü kaydetti.

Kamu İhale Kurumun, yasal görev alanı itibariyle resmi ya da özel tüm kurum ve kuruluşlara karşı eşit mesafede görev yaptığını ifade eden Gül, Kamu İhale Kurulunun da çok farklı idarelerin yaptığı ihalelere ilişkin olarak yapılan şikayet başvurularını incelediğini ve bu başvuruların ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek karara bağlandığını bildirdi.

Kurulun verdiği kararlarda herhangi bir şahıs, kurum ya da bir kente yönelik olumlu-olumsuz, lehte-aleyhte değerlendirmede bulunmasının mümkün olmadığını, 10 kişiden oluşan kurulun toplantılarının en az 7 kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini ve kararların oy çokluğu ile alındığını vurgulayan Gül, açıklamasına şöyle devam etti:

''İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının 'İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları İkmal İnşaatı Yapım İşi' ihalesine yönelik itirazen şikayet başvurusu da Kamu İhale Kurulunun 23 Kasım 2009 tarihinde yapılan Kurul toplantısında, kamu ihale mevzuatı hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiş ve Kurul üyelerinin çoğunluk kararı ile ihalenin iptaline karar verilmiştir.

İhalenin pazarlık usulü kapsamında gerçekleştirilmiş olması bazı üyelerce mevzuata aykırı görülmüş olsa da Kurul esas olarak '... başvurusu konusu ihaleye ait dokümanının, talebine rağmen başvuru sahibine satılmaması dolayısıyla ihaleye katılımının engellendiği, bu aşamadan sonra ihale işlemlerinin tekrar ihya edilmesi suretiyle başvuru sahibinin söz konusu ihaleye katılımının sağlanması imkanı kalmadığından dolayı...' ihaleyi oy çokluğu ihale iptal etmiştir.''

İHALE AYNI USULLE YENİDEN YAPILABİLİR

Gül, ihalenin pazarlık usulü ile yapılmasına ilişkin olarak çoğunluk kararında herhangi bir değerlendirme yapılmadığı göz önüne alındığında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının ihaleyi yine aynı alım usulü ile yapmasında herhangi bir engel bulunmadığını vurguladı.

Medyada Kamu İhale Kurulunun benzer şikayet başvurularında farklı karar aldığı değerlendirmeler yapıldığını belirten Gül, Kurumun web sayfasında ''Kurul Kararları'' bölümünde yapılacak bir inceleme ile Kurulun ihale iptal gerekçesi olan konuda çoğunluk kararı ile hep aynı yönde karar verdiğinin ortaya çıkacağını kaydetti. Gül, ''Ayrıca, bahse konu ihalenin karara bağlandığı 23 Kasım 2009 tarihli Kurul toplantısında, yani aynı gün, bir bakanlığının ihalesi de yine aynı gerekçe ve oy çokluğu ile iptal edilmiştir'' dedi.

AA

 



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,814 µs