En Sıcak Konular

Erdoğan ABD'de son noktayı koydu

7 Aralık 2009 15:15 tsi
Erdoğan ABD'de son noktayı koydu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu yedi bölgeyi Azerbaycan'a teslim etmeden, Ankara-Erivan ilişkilerinin normalleşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Amerika ziyareti öncesi Azerbaycan ANS televizyonuna özel açıklamada bulunan Erdoğan, ABD temasları çerçevesinde Yukarı Karabağ sorununun da ele alınacağını kaydetti. Yukarı Karabağ'ın kanayan bir yara olduğuna işaret eden Erdoğan, "Biz ABD'ye Yukarı Karabağ sorununu çözmeleri durumunda, Türkiye-Ermenistan problemini de çözeceklerini söyledik. Bunu çözemezseniz, Ermenistan problemini de çözemezsiniz. Çünkü Türkiye-Ermenistan problemi tamamı ile Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili." dedi.

Bu yaklaşımı son G-20 toplantısında ABD Başkanı Barack Obama'ya ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e de ilettiğini ifade eden Başbakan, "Burada Sayın Obama ve Sayın Medvedev iradelerini ortaya koyarsa, İlham kardeşim Sarkisyan'la müzakere ettikleri görüşlerde bir an önce neticeye ulaşırsa çözüme yaklaşırız. Müzakerelerde önemli mesafe aldıklarını düşünüyorum. Bu iş bitip, nokta koyulursa, o zaman Türkiye-Ermenistan meselesi de çözülür." tespitinde bulundu.

Muhabirin Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ile Yukarı Karabağ sorunun paralel yürütülmesi ile ilgili sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Protokolde Yukarı Karabağ'ın adı geçmiyor. 'Bölgedeki mevcut problemler' ibaresi yer alıyor. Ancak ben bunu çok kereler açık bir şekilde ifade ettim. Bu mevzuda bizim kararlılığımız var. Şimdi bu iş TBMM'de. Yukarı Karabağ çözülmeden bu konuda olumlu bir adım atılmaz." dedi.

Birleşmiş Milletler'in Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğu yönündeki kararını hatırlatan Başbakan, "Bu konuda kimin adım atması gerekiyor?" sorunu yönelterek, "Ermenistan'ın adım atması gerekiyor. Burada yedi bölgenin Azerbaycan'a verilmesi gerekiyor. Bu konu çözülmeden Türkiye, Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesi konusunda bir adım atmayacak." taahhüdünde bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde sorunun çözümü için oluşturulan Minsk Grubu'nun daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğine değinen Erdoğan, "Adımlar atılmak zorunda." uyarısında bulundu.

(CİHAN) 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs