itiraf etti! | " /> itiraf etti! | "/>

En Sıcak Konular

Gizli celsede itiraf etti!

7 Aralık 2009 14:49 tsi
Gizli celsede itiraf etti! Ergenekon ana davasının tutuklu sanıklarından Ümit Sayın, askeri okuldaki öğrencileri vasıtasıyla ve gittiği konferanslar nedeniyle tanıştığı komutanların kendisine Genelkurmay ve TSK içerisinde gizli bir yapılanma olduğunu söylediğini açıkladı.

Sayın, "Adının Ergenekon olduğunu bilmediğim bu örgütlenme, sivil toplum örgütleriyle koordineli olarak çalışıyormuş ve düzenli olarak gizli toplantılar yapıyorlarmış. Konuştuğum komutanlar, Türkiye'deki durumun iyiye gitmediğini, bu örgütlenmenin bu gidişe bir dur diyeceğini söylediler. Komutanlar muhtıra verilmesini savunuyorlardı." dedi. Bu konuda kendisine en detaylı bilgiyi Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun anlattığını ifade eden Sayın, "Örgütlenmenin 'Encümen-i Daniş' olduğunu, Moda'da toplandıklarını söyledi. Encümen-i Danış içerisinde büyükelçiler, komutanlar ve devletin üst kademesindeki insanların bulunduğunu, görevi sırasında da böyle toplantılar yapıldığını söyledi." diye konuştu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon ana davası sabah saat 10.30'da başladı. Duruşmaya; tutuklu sanıklar Hayrettin Ertekin ve Selim Akkurt ile başka suçlardan tutuklu sanıklar Semih Tufan Gülaltay ve Sedat Peker katılmadı. Diğer tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıklardan Gazeteci Güler Kömürcü Öztürk, duruşmada hazır bulundu. Sanıklardan Alparslan Arslan'ın anne ve babası ile sanıklar Muzaffer Tekin ve Veli Küçük'ün eşleri de duruşmaya da izleyici olarak katıldı.

Tutuklu sanıklardan Ümit Sayın, daha önceden gizli bir duruşma yapılarak ifade vermeyi talep ettiğini, ancak bu konuda bir işlem yapılmadığını, bu nedenle mahkeme heyetini reddettiğini belirten bir dilekçe verdi.

Ümit Sayın'ın redd-i hakim talebi, yarım saatlik aranın ardından reddedildi. Ümit Sayın'ın daha önce verdiği dilekçesindeki talebini değerlendiren mahkeme heyeti, Sayın için kapalı bir oturum yaptı. Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar mahkeme salonundan çıkarıldı. Ancak izleyiciler ile basın mensupları mahkeme salonundan çıkarılmadı.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün, "Evet! seni dinliyoruz. Nedir söylemek istediklerin?" demesinin ardından Ümit Sayın, daha önce yazılı talebi üzerine savcı Zekeriya Öz'e ifade verdiğini, bu oturumda da ona ilaveler yapacağını söyledi. Ümit Sayın, askeri okuldaki öğrencileri vasıtasıyla ve gittiği konferanslar nedeniyle tanıştığı komutanlar tarafından kendisine Genelkurmay ve TSK içerisinde gizli bir yapılanma olduğunun söylendiğini açıkladı. Sayın, "Adının Ergenekon olduğunu bilmediğim bu örgütlenme, sivil toplum örgütleriyle koordineli olarak çalışıyormuş ve düzenli olarak gizli toplantılar yapıyorlarmış. Konuştuğum komutanlar Türkiye'deki durumun iyiye gitmediğini, bu örgütlenmenin bu gidişe bir dur diyeceğini söylediler. Komutanlar muhtıra verilmesini savunuyorlardı." diye konuştu.

Konuştuğu komutanların isimlerini de veren Sayın, "Tümgeneral Reha Taşkesen, Genelkurmay Psikolojik Harp Dairesi Başkanlığı'ndan Levazım Başkanlığı'na tayin olunan Tümgeneral Can Teler, Orgeneral Hurşit Tolon 2006 yılında Merkez Orduevi'nde, Orgeneral Şener Eruygur 2006 yılında Fenerbahçe Orduevi'nde, Genelkurmay istihbaratından emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız, aynı sitede yazdığımız eski yüzbaşı Zekeriya Öztürk 2006 yılında Kadıköy'de, 2004 yılında Kemal Alemdaroğlu, emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu Fenerbahçe Orduevi'nde, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu 2004 yılında bu örgütlenmeden bana bahsettiler. En ayrıntılısını da Hüseyin Kıvrıkoğlu anlattı. Örgütlenmenin 'Encümen-i Daniş' olduğunu, Moda'da toplandıklarını söyledi. Encümen-i Danış içerisinde büyükelçiler, komutanlar ve devletin üst kademesindeki insanların bulunduğunu, görevi sırasında da böyle toplantılar yapıldığını söyledi." diye konuştu. Sayın, konuştuğu bu kişilerden sadece Eruygur tarafından bu örgütlenmenin sivil kanadında yer alıp almayacağı şeklinde teklif geldiğini belirterek, "Bana sıcak gelmediği için kabul etmedim." dedi.

"İDDİANAMELERİ OKUDUKTAN SONRA ORDU İÇİNDE BİR YAPILANMA OLDUĞU KANAATİNE VARDIM"

Ana dava iddianamesi ile ikinci dava iddianamesini okuduktan sonra ordu içerisinde bir yapılanma olduğu kanaatine vardığını belirten Sayın, "Gerek Özden Örnek'in günlükleri gerekse diğer deliller, TSK içerisinde bir örgütlenme olduğunu gösteriyor. Zaten 2. dava darbe üzerine açılmış." dedi. Koğuş arkadaşı olan tutuklu sanık Prof. Dr. Emin Gürses'in Sevgi Erenorel ile kilisede yaptıkları bir toplantıya ilişkin bilgiler de vererek, "Erenerol, Emin Gürses'e, Şener Eruygur'un da başında olduğu bir yapılanma ve örgütlenmeden bahsetmiş. Şener paşanın TSK'nın, sivil toplum örgütleriyle koordinasyonunu sağlamak için ADD'nin başına geçeceğini söylemiş." dedi.

Sanık Ümit Sayın, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine sonradan ek ifadesini, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak için verdiğini söyledi. İfadesini kendi iradesi ile verdiğini belirten Sayın, en büyük baskıyı "İtirafçı olma" diye ablasından gördüğünü söyledi.

Tutuklu sanıklar Mehmet Demirtaş ile Oktay Yıldırım arasında yapılan bir konuşmaya da kapı arkasından şahit olduğunu belirten Sayın, "Hangisi söylüyordu tam olarak hatırlamıyorum ama bombalardan bahsediyorlardı. Kendilerinin olduğu ortaya çıkarsa fena olacağını söylüyorlardı. Oktay Yıldırım ise seri numaralarının farklı olduğu belirterek 'korkma! bir şey olmaz diyordu. Ben içeri girince sustular." şeklinde konuştu.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Ek ifade vereceğinizi söylüyorsunuz, verdiniz de ancak sizde ele geçirilen dijital verilerin büyük bir kısmının hala şifreleri çözülemediği için kontrol edilemedi. Bu şifreleri verecek misiniz?" diye sordu. Bu dosyaların wordperfect isimli program ile 2000 yılı öncesinde yazıldığını belirten Sayın, şifrelerini unuttuğunu belirterek, "Savcıların açtığı dosyaların şifrelerini de ben verdim. Onları da hatırlasam verirdim." dedi.

Savcı Zekeriya Öz'e verdiği ifadesinde kendisi ve ailesinin can güvenliği ile ilgili endişesi olduğunu söylediği hatırlatılan Sayın, "Eğer böyle bir örgüt varsa TSK hakkında böyle konuşarak can güvenliğimi tehlikeye soktuğumu düşünüyorum." diye konuştu.

Savcının, "Bu konuları neden size anlatıyorlardı?" şeklindeki sorusu üzerine sanık Ümit Sayın, "Görüşmelerimizde konu hep Türkiye'nin geldiği duruma varıyordu. İnsanlara güven sağlayan bir yapım var. Bu nedenle bana anlatıyorlardı." dedi.

Öte yandan, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun mahkeme heyetinden çekilmesini istedi.

(CİHAN)
 



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,321 µs