En Sıcak Konular

ABD, Irak'ın seçim yasasından memnun

7 Aralık 2009 12:35 tsi
ABD yönetimi, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilme takvimini tehlikeye atan seçim yasası tartışmalarının ardından, yeni yasanın dün gece kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, mecliste yeni yasanın kabulünün Irak'ın anayasal çatısı içinde genel seçimlerin yapılmasına izin vereceğine dikkat çekilerek, bunun Irak demokrasisi için önemine vurgu yapıldı.

Açıklamada, "Irak halkını ve seçilmiş temsilcilerini kutluyoruz" ifadesi kullanıldı.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, daha önce seçim yasasını Sünni kesime mecliste yeterli sandalye sağlamadığı gerekçesiyle veto etmiş, yeni yasayı da veto edebileceğini belirtmişti. Haşimi, dün gece yaptığı açıklamada, yeni yasayı kabul ettiğini, veto kararını geri çektiğini söyledi.

Irak'ta seçimlerin ertelenmesi, 31 Ağustos 2010'a kadar bu ülkedeki askeri operasyonları sona erdirme ve 2012'ye kadar da tümüyle çekilme kararı alan ABD'nin planlarını etkileyebilecek durumdaydı.

Meclis görevlilerine göre, dün gece yapılan oylamada oturuma katılan 138 milletvekilinin tümü yeni anlaşmayı kabul etti. Anlaşma, meclisteki sandalye sayısını 275'den 325'e çıkarılıyor. Yeni yasada, veto edilen önceki yasanın tersine Ninova gibi vilayetlerde Sünnilere mecliste sandalye hakkı tanınıyor, ayrıca Kürt vilayetlerindeki sandalye sayısı artıyor.

Bu arada, daha önce 16 Ocak olarak yapılması planlanan Irak'taki genel seçimler, seçim yasasının iptalinin ardından ertelenmişti. Meclis Başkan Yardımcısı, yeni seçim tarihinin 27 Şubatta olması gerektiğini belirtti, ancak bunun mümkün olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Irak'ta gelecek yıl yapılacak genel seçimler için daha önce belirlenen tarihin ertelenmesi üzerinde çalışma yapıldığı bildirildi.

Irak seçim komisyonundan üst düzey yetkili Kasım El Abudi, 16 Ocakta yapılması öngörülen genel seçimler için başka bir tarih belirlenmesi yönünde müzakerelerin yapıldığını ve bugünkü görüşmelerde en fazla desteklenen tarihin 27 Şubat olduğunu söyledi.

El Abudi, genel seçimler için 27 Şubattan sonraki tarihlerin de hala müzakere konusu olduğunu kaydetti. Yeni seçim tarihine devlet başkanlığı tarafından karar verilecek.

Birleşmiş Milletler de, geçen hafta Irak'taki genel seçimlerin 27 Şubatta yapılmasını önermiş, bu tarihin anayasal nedenlerden dolayı makul bir seçenek olduğunu bildirmişti.

aa



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs