Atatürk'ü olabilir' | " /> Atatürk'ü olabilir' | "/>

En Sıcak Konular

'Putin Rusya'nın Atatürk'ü olabilir'

7 Aralık 2009 11:58 tsi
'Putin Rusya'nın Atatürk'ü olabilir' The Moscow Times yazarlarından Aleksey Bayer, 19. yüzyılın 'hasta adamı' Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçişi sağlayan Mustafa Kemal Atatürk'ü Rusya için örnek gösterdi.

Rusya'nın son yüzyılda Bolşevik Devrimi, İkinci Dünya Savaşı, Afganistan Savaşı ile büyük yıkımlar yaşadığını kaydeden yazar, ülkenin mevcut durumdan çıkış için yetkin bir lidere ihtiyacı olduğunu söyledi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in hala güçlü bir lider olduğunu ifade eden yazar, "Putin, Rusya'nın Atatürk'ü olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın içine bulunduğu sorunları anlatan yazar, "Rusya'da doğum oranları hayli düşük. Benzer durum İtalya ve İspanya'da da var. Ancak onlarda yaşam süresi Rusya'nın çok üzerinde. Rusya'nın nüfusu bu nedenle hızla düşüyor. Şehir çevreleri terk edilmiş hayalet kasabaları andırıyor." ifadelerini kullandı.

En büyük sorunlardan birinin de rüşvet olduğunu kaydeden yazar, batıda en çok rüşvetin olduğu ülkede bile bürokratların devlet için çalıştığını söyledi. Bayer, "Rusya'da devlet bürokratlar için varmış gibi algılanıyor. Duma'da çıkarılan birçok kanun da rüşvetin kolaylaştırılmasını sağlıyor." tespitinde bulundu.

Tarihte yaşanan acıları, Birinci Dünya Savaşı, Sivil Savaş, İkinci Dünya Savaşı ve Sovyetler Birliği'nin acımasız lideri Stalin'in öldürdüğü 10 milyonları hatırlatan Bayer, "Halkın sosyal yapısı bozuldu. En parlak ve zeki olan insanlar yok edildi. 1979 yılında Afganistan Savaşı başladığında devlet en geniş topraklara ulaşmıştı." bilgisini verdi.

PETROL GELİRLERİ OLİGARK VE DEVLET GÖREVLİLERİNE GİTTİ

Sovyetler Birliği'nin bir anda yıkılmaya başladığını ifade eden yazar şu cümleleri kullandı: "Önce Doğu Avrupa'yı, sonra diğerlerini kaybettik. Rusya'nın süper gücü ve uluslar arası etki kapasitesi yok oldu. Şimdi, Çin'den gelen göçmenler Doğu Sibirya'ya yerleşiyor. Rusya ürettiği zenginlikleri israf etti. Rekor petrol fiyatları sonrası elde edilen gelirler de oligarklar ve devlet görevlilerini zengin etti. Ortalama halk için bu sadece yüksek enflasyon anlamına geliyor. Ordu, polis, sağlık sistemi, eğitim ve sosyal hizmetler her geçen gün daha da kötüleşiyor."

Birinci Çar Nicholas'ın Osmanlı İmparatorluğu'nu 19. yüzyılın hasta adamı olarak tanımladığını hatırlatan Baymen, "Savaşlar tüm Avrupa'yı baştan başa kavurmuştu. Türkiye liberal ve reformcu Mustafa Kemal Atatürk sayesinde ulusal bir yok oluştan kurtuldu." tespitinde bulundu.

Putin'in henüz Atatürk kadar bir modernleşme öncüsü olamadığı yorumunda bulunan yazar, "Putin birden iktidara geldi. Eski sloviki yoldaşları ile birlikte hareket etmek zorunda kaldı. Onun döneminde gerileme hızlandı. Ancak, o hala Rusya'nın Atatürk'ü olabilir. Putin hala Rusya'nın en güçlü adamı. Kendisine hem saygı duyuluyor, hem de korkuluyor. Hafif sıklet Medvedev Putin'in korumasında olmasına rağmen, yetersiz bürokratları görevden almaya başladı. Putin bunu planladı, ya da kazara oluyor. Ancak Rusya'da mevcut ikili yapının ulusal bir canlanma getirme ihtimali hala var." yorumunu yaptı.

Cihan



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs