En Sıcak Konular

'Kod'ladığı şirketlere artık not verecek

7 Aralık 2009 10:19 tsi
İstanbul'daki 'kod' uygulamasını ülke geneline yaymaya hazırlanan Maliye Bakanlığı kredi derecelendirme kuruluşlarını örnek alarak yeni model geliştirdi. Şirketlere artık not verilecek.

Varlık Barışı seferberliği kapsamında sahte fatura kullandığından şüphe edilen mükellefleri mercek altına alan Maliye Bakanlığı İstanbul'da büyük tepkiye neden olan ' kod' uygulamasını ülke geneline yaymaya hazırlanıyor. Bakanlık bürokratları tarafından hazırlanan yeni plana göre, yeni dönemde artık şirketlere kod değil, not verilecek. Kredi derecelendirme kuruluşları örnek alınarak geliştirilen yeni modelde mevzuata aykırı işlem yapan şirketler ve ortaklarının notu düşürülecek ve bu şirketler yakın izlemeye alınacak. Durumunu düzelten şirketlerin notu yükseltilecek, düzeltmeyenler ise en kısa sürede tasfiye edilecek. Bu şirketlerden mal ve hizmet alan firmalar da 'kod' uygulamasında olduğu gibi yakın takibe alınacak. Sakıncalılar yerine 'temiz şirketlerle' çalışan firmaların notları kısa zamanda düzelecek. Verilen notlar şirketlerin piyasa itibarından, bankalardan alacağı kredilerin faizine kadar tüm süreçlerini etkileyecek.

BASEL II UYGULMASINA HAZIRLIK
Kredi derecelendirme sistemi 2012 yılında hayata geçirilmesi öngörülen Basel II'ye de hazırlık açısından da büyük önem taşıyor. Basel II şirketlerin bankalardan kredi çekebilmesi ve hatta teminat mektubu alabilmesi için kredi notunu bildirmesini zaruri hale getiriliyor. Uygulama ile kredi notu yüksek olan şirketler bankalardan daha ucuz kredi alabilirken, notu düşük olan şirketlerin kredi maliyetleri daha da artacak. Bu durumun işletmelerin yönetim biçimlerini de değiştirmesi, aile şirketlerini daha profesyonel isimlerle çalışmaya zorlayacağı düşünülüyor.

Derecelendirme kuruluşları örnek alındı
Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanan yeni plan kredi derecelendirme kuruluşları örnek alınarak hazırlandı.

sabah



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs