İran | " /> İran | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan-Obama buluşmasında kritik konu: İran

7 Aralık 2009 08:38 tsi
Erdoğan-Obama buluşmasında kritik konu: İran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Washington'da Obama ile bir araya gelecek. Peki bu kritik ziyaretde masada hangi konular olacak? İşte kritik buluşmanın önemli satırbaşları...

Türk-Amerikan ilişkileri çerçevesinde bu hafta en çok tartışılan konu şüphesiz ki ABD'nin Türkiye'den Afganistan'a muharip asker göndermesi istemi oldu.

Başbakan Erdoğan'ın Obama ile Beyaz Saray'ın ünlü Oval Ofisi'nde yapacağı görüşmede kuşkusuz bu konu ele alınacak. Ama bazı söylentilerin aksine, Afganistan sorunu görüşmelerin bir numaralı konusu olmayacak.

"Bu buluşmada tartışılacak en ivedi konu İran olacak" diyor, diplomatik kaynaklar. Çünkü, İran krizinin yeniden tırmanmaya yüz tuttuğu bir sırada, bu sorun Türk-Amerikan ilişkilerinde olumsuz bir etken olma potansiyeline sahip.

Temelde iki taraf da nükleer krizin diyalog ile çözümlenmesinden yana. Ancak bir başka deyişle, Türkiye'nin uluslararası toplumun değil, İran'ın tarafında durması hoş karşılanmıyor.

Hele İran'ın ipleri koparan son çıkışından sonra, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'nde kınama kararında çekimser davranması tepkiye yol açmıştı.

ABD'nin bu ayın sonunda İran'a karşı yaptırım kararı çıkarmak istemesi halinde Türkiye'nin ne yapacağının Oval Ofis'te tartışılması ihtimali işte bu yüzden çok yüksek. Ve bu, Türkiye'nin öylesine kritik bir konuda Batı ile birlikte hareket edip etmediğinin bir sınavı olarak görülecek.

PKK konusu da görüşülecek

Öte yandan Erdoğan-Obama buluşması, Türkiye-ABD ilişkilerinin son yıllara oranla en müsait ve cesaret verici olduğu bir döneme rastlıyor.

ABD'nin Irak politikasından kaynaklanan sorunlar ve özellikle Kuzey Irak'ta PKK'nın varlığı iki ülke arasında Bush döneminde, ciddi sürtüşmelere yol açmıştı.

Bu kez Oval Ofis'te bu konu yine görüşülecek, ama farklı bir perspektiften. Başbakan'ın bu bağlamda ABD'den beklentilerini dile getirmesi kuvvetle muhtemel. Obama'nın da, Türkiye'nin Kuzey Irak ve Kürt açılımına desteğini ifade  etmesi bekleniyor.

Ermenistan açılımı tartışılacak

Oval Ofis'teki toplantıda iki liderin konuşacağı iki konu daha var ki Ankara ile Washington arasında bu konular daha sıkı bir işbirliği gerektiriyor.

Bunlardan biri Ermenistan açılımı... Ermeni lobisinin ve Kongresi'nin baskıları altında Obama'nın, imzalanan protokollerin bir an önce hayata geçirilmesini isteyeceği Erdoğan'nın da bunun için ABD'nin Ermenistan'ı Karabağ konusunda sıkıştırmasını talep etmesi bekleniyor.

Diğer konu ise Kıbrıs. İki tarafında beklentilerinin olduğu Kıbrıs konusunda çözüm için daha aktif bir işbirliği zemini oluşturulması beklentiler arasında.

Erdoğan'ın programı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın resmi davetlisi olarak özel "ANA" uçağı ile TSİ 01.40'ta ABD'nin başkenti Washington'a geldi.

Recep Tayyip Erdoğan'ı, Andrews Hava Üssü'nde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy karşıladı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner de ABD'ye gitti.

Başbakan Erdoğan, ABD'deki resmi temasları çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek. Erdoğan, Obama ile düzenleyeceği ortak basın toplantısının ardından Obama ile çalışma yemeğinde yeniden biraraya gelecek.

John Hopkins Üniversitesi'nde, "21. Yüzyılda Diplomasi Yoluyla Barışı Tesis Eden Türkiye" konulu bir konuşma yapacak olan Erdoğan, düşünce kuruluşu SETA'nın düzenleyeceği "Dünya Siyasetinde Türkiye" başlıklı toplantıda da bir konuşma gerçekleştirecek.

cnnturk



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,478 µs