En Sıcak Konular

TOBB: Geleceğimize dinamit koydular

7 Aralık 2009 08:35 tsi
Milyonlarca meslek liseliyi mağdur eden katsayı adaletsizliğini kaldıran kararın yürürlüğünü durduran Danıştay'a en büyük tepki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi.

İş dünyası olarak meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini savunduklarını hatırlatan TOBB Başkanı, Türkiye'nin meslekî eğitimin önünü kesmekle geleceğine dinamit koyduğunu vurguladı. AB ülkelerinde lise eğitiminin yüzde 65'inin meslek liselerinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ise durumun tam tersine geliştiğini kaydetti. Gençlerin meslekî eğitimi tercih edebilmeleri için önlerinin açık olması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: "Türkiye'de önü kapandığı için meslek liseleri tercih edilmiyor. Önleri kapanırsa, hedef konmazsa niye tercih etsinler ki?"

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın genel kuruluna katılmak üzere Almanya'nın Münih kentinde bulunan Hisarcıklıoğlu, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Danıştay'ın katsayı kararını çok sert ifadelerle eleştirdi.

TOBB olarak meslek liseleriyle ilgili bir araştırma yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu okullardaki gençlerin geleceğinden umutsuz olduklarının ortaya çıktığını bildirdi. AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de meslek lisesi mezunlarının istediği okula gidebilmesi gerektiğini kaydeden TOBB Başkanı, ayrıca meslek yüksekokulu mezunlarının askerliğini yedek subay olarak yapabilmesini önerdi: "Bu çocuklar, askerliklerini yedek subay olarak yapabilmeliler."

TBMM, yasal düzenlemeyle sorunu KÖKTEN ÇÖZMELİ

Rifat Hisarcıklıoğlu, Danıştay'ın YÖK'ün meslek liselerinin önünü açan düzenlemesinin yürürlüğünü durdurmasıyla bir belirsizliğin ortaya çıktığına dikkat çekerken, bu konudaki yetkili mercinin TBMM olduğunu aktardı. Meclis'in belirsizliği ortadan kaldıracak ve meslek liselerinin sorununu çözecek yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: "Meclis'in katsayı belirsizliğini gidermesi lazım. Bu sorunu kökten çözecek olan Meclis'tir. Meclis'in üzerinde irade yok. Halktan iradeyi aldıysa bu sorunu çözebilir. Demokraside Meclis'in üzerine güç yok. Çözecek olan Meclis'tir." Gazetecilerin "Bunu bir yasaya bağlarsanız Anayasa Mahkemesi'nin iptali söz konusu olabilir şeklinde bir endişe var." değerlendirmesi üzerine TOBB Başkanı, yeni anayasayı işaret etti: "İlk üç madde ve bunları koruyan dördüncü madde hariç olmak üzere yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecekse, Türkiye eğer koşacaksa anayasa başta olmak üzere gerekli düzenlemelerin yapılması lazım." Hisarcıklıoğlu, zengin olmanın, gelişebilmenin yolunun kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomiden geçtiğini sözlerine ekledi.

zaman



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs