En Sıcak Konular

'Yargı dışında anlaşma yok'

6 Aralık 2009 21:20 tsi
'Yargı dışında anlaşma yok' Başbakan Eroğlu: "Türkiye'den gelenlerle demografi bozuldu diyor Rumlar. Güney Kıbrıs'ta 100 bin Yunan 233 bin yabancı yaşıyor!"

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, çözüme yaklaşıldığının söylendiğini ancak tüm tutanakları okuyan biri olarak, yargının dışında hiç bir konuda anlaşma olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının bir devleti olduğunu ve anlaşmaya mahkum olmadığını ifade eden Başbakan, çözümü istediklerini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de çözüm istemesi halinde bunu hissettirmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Derviş Eroğlu, Türkiye’den gelen gazetecilere Kıbrıs konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Derviş Eroğlu, görüşmelerin 1968'den beri devam ettiğini, ancak ilanihaye devam etmemesi gerektiğini dile getirerek,“anlaşma olmazsa bunun son olması lazım. bu son şans ise, anlaşma olursa olur olmazsa herkes yoluna gider'' dedi.

Türkiye'den bazı gazetecilerle Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulunan Eroğlu, Kıbrıs konusunda Rum yönetiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Türkiye'den nüfus akışıyla adanın demografik yapısının bozulduğu iddiasına karşın araştırmalara göre, 100 bin Yunan vatandaşıyla birlikte toplam 233 bin yabancının Güney'de yaşadığının ortaya çıktığını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük açıklamalarda da bulunan Başbakan, ''Aday olursam, seçilirsem, anlaşma olmazsa iki devlet yan yana ilişkilerini sürdürür. Başka seçenek yok. İyi niyetle müzakerelerin devam etmesini temenni ediyoruz. Ama koptuğu andan itibaren Rum da bütün dünya da bilecek ki artık herkesin kendi yoluna gitmesi gerekir”dedi.

Eroğlu, nisan ayında Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağına ilişkin henüz karar vermediğini, şu anda başbakanlık görevini sürdürdüğünü kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir devlet olduğunu ve bu ülkede yaşamak isteyenlere ikamet izni verebileceklerini, ülkede yaşamayla ilgili kararları alıp uygulayacaklarını, Güney'in bu konuda yorum yapma hakkının olmadığını belirten Başbakan, müzakere masasında Türkiye'den gelenlerin geri gönderilmesi hususunda ısrar olduğunu söyledi.

Talat ile Hiristofyas arasında sürdürülen müzakere süreci ile ilgili olarak görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Başbakan Eroğlu, ''Ben bu görüşmeleri seyrede seyrede yaşlandım. Saçlarım beyazladı. Tabii ki devam ediyor. Ama 1968'de başladı. Bir çok anlaşma metni ortaya çıktı. Çözüme yaklaştık deniyor. Ama tüm tutanakları okuyan biri olarak yargının dışında hiç bir konuda anlaşma olmadığını söyleyebilirim. Çözüme yaklaştık deniyor. Ama bunun bir kısmının Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik mesajlar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Anlaşmadan oldukça uzak olunduğunu ifade eden Başbakan, herkesin bir anlaşma istediğini ancak şeklinin nasıl olacağı, altının nasıl doldurulacağının bilinmediğini belirtti.

Başbakan Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, kendisinin müzakerelerin karşısında olmadığını, müzakerelerin devam etmesini istemenin Rum tarafının masaya getirdiği her şeyi kabul anlamına gelmeyeceğini dile getirdi.

Rum Yönetimi’nin amacının, Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunu tıkamak veya Türkiye'nin önünü açarmış gibi ayak oyunlarıyla Türkiye'nin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımasını sağlamak olduğunu söyleyen Eroğlu, yıllarca masaya bir anlamşa olması için oturulduğunu ancak tek taraflı bir anlaşmanın olamayacağını belirtti. Eroğlu, Rumların hiçbir anlaşmaya evet demediğine de dikkati çekti.

Başbakan Derviş Eroğlu, herkesin son şans dediği bu müzakerelerde, Hiristofyas’ın katı tutumunu devam ettirmesinin ve Kıbrıs Türkleri’ni bu topraklarda yaşatmayacak önerilerle müzakereleri devam ettirmeye çalışmasının da bir sonu olması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Eroğlu, kamuoyu araştırmalarına göre, Kıbrıs Türk halkının yüzde 80'inin müzakerelerden umudunun kesik olduğunun, Güney'de ise halkın yüzde 70'inin Türklerle birlikte yaşamayı kabul etmediğinin görüldüğüne de dikkati çekti.

abhaber



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,557 µs