Bu sınırda 400 yıldır barış var!' | " /> Bu sınırda 400 yıldır barış var!' | "/>

En Sıcak Konular

"Bu sınırda 400 yıldır barış var!'

6 Aralık 2009 18:45 tsi
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, İran ile Türkiye arasındaki sınırın 400 yıldır barış sınırı olduğunu söyledi.

Van'da yarın yapılacak olan 'Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmak üzere Van'a gelen İran Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından havaalanında karşılandı.

Valiliğe geçen Büyükelçi, Vali Karaloğlu'na nezaket ziyaretinde bulundu. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Büyükelçi Hosseinpour, İran ile Türkiye arasındaki sınırın 400 yıldır barış sınırı olduğunu belirtti. Bunun, dünyada eşi görülmemiş bir olay olduğunu dile getiren Hosseinpour, bu rakamın, birçok ülkenin ortaya çıkışından bile fazla bir süre olduğunu söyledi. Bu durumun İran ile Türkiye arasındaki iyi ilişkileri gösteren bir örnek olduğunu dile getiren Büyükelçi Hosseinpour, iki ülke olarak bu iyi ilişkileri dünyaya örnek göstermek gerektiğini kaydetti.

Yarın yapılacak olan toplantının önemine değinen Hosseinpour, "Sınır illeri birtakım kapasitelere sahipler, biz bunları aktif hale getirirsek diğer alanları da etkiler. 30 yıl sonraki ilişkilere bakarsak bu toplantı eşsizdir. Geçmişte bu tür toplantılar olmuyordu. Şimdi bu toplantıların yapılması sınır vilayetlerinin sorumluluk yüklenmelerinden kaynaklanıyor. Bu vilayetler iki ülke arasında öncü bir rol üstlenebilirler." dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu ise dost ve kardeş olan iki ülke 400 yıldır barış içerisinde yaşadığını hatırlattı. Van'ın şehir olarak İran ile 285 km kara sınırı olmasına rağmen hala transit taşımacılık yapılabilen bir sınır kapısının olmadığını anımsatan Karaloğlu, yine ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmayışını kabul etmediklerini söyledi.

Vali Karaloğlu, "Hem sınır illerimizin valileri hem de esnaf ve tüccarı, sanayi ve ticaret odalarının başkanları hem de başkentlerimizden yetkililerle yarın var olan problemlerimizi konuşacağız. İyi ilişkileri daha da geliştirmek için çalışmalar yapacağız. Özellikle iki ülkenin tüccarın sorunlarını dinleyerek, aynı masanın etrafında toplanan yetkililer olarak bunlara çözüm bulacağız" şeklinde konuştu.

Vali Münir Karaloğlu, konuğu Büyükelçi Bahman Hosseinpour'a ziyaretinin anısına üzerinde Osmanlı motiflerinin işlendiği altın kaplamalı cam vazo hediye etti.

cha



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs