En Sıcak Konular

Türkiye, yeniden arabulucu mu oluyor?

6 Aralık 2009 13:46 tsi
Türkiye, yeniden arabulucu mu oluyor?
Al Ahram gazetesine konuşan Suriyeli diplomatın, Türkiye'nin 2010 yılının yarısında yeniden İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapacağı açıklamasının ardından İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben-Eliezer Türkiye'nin arabuluculuğunu doğrular

Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında arabulucu olup olmayacağına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Al Ahram gazetesine konuşan Suriyeli diplomat, Türkiye'nin 2010 yılının yarısında yeniden arabuluculuk yapacağı açıklamasının ardından İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer de, Türkiye'nin arabuluculuğunu doğruladı. Ancak Jerusalem Post gazetesine göre, üst düzey İsrail yetkilileri, Türkiye'nin Gazze Operasyonu'ndan sonra yaptığı açıklamalar ve eylemler nedeniyle en tercih edilen arabulucu olmadığını belirtirken “arabulucu iki tarafın tam güvenine sahip olmalı” şeklinde konuştular.

Mısır'lı Al Ahram gazetesine konuşan bir Suriye diplomatı, Türkiye aracılı İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerin 2010 yılının ilk yarısında yeniden başlayacağını belirtti. Haberde 22 Aralık'ta Şam'da görüşmelerde bulunacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Devlet Başkanı Beşir Esad'a İsrail'in pozisyonunda bir değişik olduğunu ve artık Türkiye'nin yeniden arabuluculuk yapmasını istediğini anlatacağı kaydedildi.

Bu arada, “Türk dostu” olarak bilinen ve Gazze Operasyonu'nun ikili ilişkilerde krize yol açmasının ardından geçen ay Türkiye'yi ilk ziyaret eden İsrailli üst düzey yetkili olan Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben-Eliezer, Cumartesi gecesi bir etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileşmekte olduğunu belirtirken Türkiye'nin yeniden arabulucu olacağını doğruladı.

Ben-Eliezer, İrail basınına yansıtılan konuşmasında “İsrail ile Türkiye arasındaki bağları, Türkiye'nin arabulucu rolünü yeniden üstleneceği, eski düzeyde tesis etmek üzereyiz” dedi. Ben-Eliezer ayrıca iki ülke arasındaki barışma sürecinde sonraki adımın iki ülke başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ile Binyamin Netanyahu arasında bir buluşma olması umudunu da dile getirdi.

Ancak Jerusalem Post'a konuşan üst düzey İsrailli diplomatlar, Türkiye'nin Gazze Operasyonu'ndan sonra yaptığı açıklamalar ve eylemleri nedeniyle en tercih edilen arabulucu olmadığını söylediler.

Bir İsrailli diplomat “İsrail, Suriye ile görüşmeye hazır ve biz önkoşulsuz doğrudan görüşmeleri tercih ediyoruz. Eğer bu imkansız ise, dolaylı görüşmelere hazırız ancak açık ki arabulucu her iki tarafın tam güvenine sahip olmalı” dedi.

Netanyahu'nun, geçen ay Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye belki kendisinin arabulucu olabileceğini söylediğini anımsatan diplomat, Türkiye'nin “son birkaç aydaki açıklamalar ve eylemlerinin maalesef geçmişte var olan mükemmel ikili ilişkiyi bir ölçüde bozduğunu” da söyledi.

yenişafak



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs