3 aşamalı 4 darbe planı | " /> 3 aşamalı 4 darbe planı | "/>

En Sıcak Konular

3 aşamalı 4 darbe planı

6 Aralık 2009 12:53 tsi
3 aşamalı 4 darbe planı
Günlüklerde anlatılan darbe girişiminin aşama aşama planları...

Özden Örnek’ten çıkan planlardan 'Sarıkız', darbeye zemin oluşturmak adına yapılması gereken faaliyetleri, 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' darbenin icra safhasını, 'Eldiven’ ise darbe sonrası faaliyetlerini içeriyordu...

Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Temmuz 2008'de gözaltına alınan Şener Eruygur'un bilgisayarından ele geçirilen belgelerde de günlüklerde anlatılan darbe girişiminin aşama aşama planları bulundu.

Eruygur özel ekip kurdu

Ergenekon'un ikinci iddianamesinin sanıklarından olan ve 3 müebbet hapisle yargılanan Şener Eruygur'un darbe girişimi şu şekilde planlandı. Eruygur, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 'Cumhuriyet Çalışma Grubu' ismiyle darbe teşebbüsünü organize eden ve muvazzaf askerlerden oluşan bir grup kurdu.

Alternatifli olarak hazırlanan dört plana 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Yakamoz' ve 'Eldiven' kod isimleri verildi. Planlar incelendiğinde 'Sarıkız', darbeye zemin oluşturmak adına yapılması gereken faaliyetleri, 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' darbenin icra safhasını içerdiği, 'Eldiven'de ise darbe sonrası yapılacak faaliyetlerin sıralandığı görüldü.

Örnek’ten 'Sarıkız' özeti

Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından kaleme alındığı tespit edilen günlük notlarında yer alan 'Sarıkız' kod adlı darbe planı şöyle özetlendi: "Rektörlerle temasa geçilip üniversite öğrencileri sokağa dökülecek. Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik.

Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık." Darbe girişimini sorgulayan İkinci Ergenekon İddianamesi'nde Dönemin Kuvvet Komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın hazırlanan plan ve eylemlere iştirak ettikleri; ancak Ağustos 2004'te Şener Eruygur'un emekli olmasını müteakip, bu yönde herhangi bir çalışma ve eylemin tespit edilemediği değerlendirmesi yer aldı. Örnek, Yalman ve Fırtına'nın sorgulanabileceği ifade ediliyor.

Darbenin hedefleri

İddianamede 'Ayışığı'nın darbenin ilk aşamasını oluşturduğuna da yer verildi. Ayışığı'nın hedefi, "Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün emekliye ayrılması ya da etkisiz hâle getirilmesi, azami sayıda milletvekilinin Başbakan Erdoğan'ı terk etmesinin sağlanması, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin uzatılması" şeklinde açıklandı.

bugün

 



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,520 µs