En Sıcak Konular

Kombi ile ısınmak artık yasak!..

6 Aralık 2009 11:13 tsi
Bayındırlık Bakanlığı tarafından geçen yıl yayımlanan, "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" dün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmeliğe göre, toplam kullanım alanı bin metrekareyi geçen binalarda kombi kullanımı yasaklandı. Bu binalarda ısınma, merkezi sistem ile yapılacak. Yönetmelik sadece yeni binaları kapsıyor, eski binalar uygulamadan etkilenmeyecek.

Zaman'ın haberine göre, merkezi ısıtmada katı yakıt verimi en az yüzde 75, sıvı ve gaz yakıtlarda ise Sanayi Bakanlığı'nın yayımladığı yönetmelikte yer alan iki yıldız verim sınıfından daha düşük olamayacak. Ayrıca merkezi ısıtma sistemlerinde, kazana geri dönüş su sıcaklığı ile dış hava sıcaklık kontrolünü sağlayan ekonomik sistemler kullanılacak. Yönetmelik ayrıca, 2 bin metrekare üzeri işyerleri ve hizmet binalarında merkezi soğutma sistemini zorunlu hale getirdi.

Enerji verimliliğini ve ekonomik ısınmayı amaçlayan yönetmeliğe göre, isteyen herkes yaşadığı ortamı kombi veya klima kurarak istediği gibi ısıtıp soğutamayacak. Toplam alanı bin metrekareyi geçen toplu konut veya sitelerle, kullanım alanı 2 bin metrekareyi aşan ticaret ve hizmet binalarında merkezi soğutma zorunlu hale getirildi. Binalarda ısıtma ve soğutmayı merkezi hale getiren yönetmelik, ısı ve soğutma sistemlerinin faaliyeti için de kaliteli malzeme kullanmayı zorunlu tutuyor.

Enerji Performansı Yönetmeliği, kamuoyunda da tartışma konusu oldu. Kombi sektörü uygulamayı eleştirirken Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği, yönetmeliğin son derece faydalı olacağı görüşünde. Derneğe göre, merkezi ısıtma sistemiyle binalarda tüketilen enerji verimli kullanılacak, israfın önüne geçilecek. Yıllık sağlanacak tasarruf ise 500 milyon dolar. 



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs