En Sıcak Konular

Jandarma yetkisini aştı

6 Aralık 2009 09:59 tsi
Jandarma yetkisini aştı 
'Darbe Andıcı'nın Erzincan'dan sonra Bursa'da uygulamaya konduğu ortaya çıkmıştı. Soruşturmayla ilgili önemli detaylara ulaşıldı.

Yetkilerini aşarak şehir merkezinde gözaltı ve arama yapan jandarmaya, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait araçların da eşlik ettiği, subayların 'Karargah'a soruşturmayla ilgili düzenli olarak rapor sunduğu ortaya çıktı. Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı'nın Erzincan'dan sonra uygulamaya konduğu Bursa merkezli operasyonun perde arkasını araştıran Yeni Şafak, soruşturmayla ilgili önemli bilgilere ulaştı. Bazı ihalelere fesat karıştırıldığı iddialarıyla başlatılan operasyonda jandarmanın yetki alanlarını aşarak, şehir merkezlerinde arama, el koyma ve gözaltı yaptığı operasyonda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın araçlarının da kullanıldığı ortaya çıktı.

Jandarmanın soruşturmayla ilgili olarak da sürekli Karargah'ı da raporlarla bilgilendirdiği anlaşıldı. İddialara göre Karargah'tan üst düzey bazı subaylar da soruşturmayla 'özel olarak' ilgilendiler.

'İŞARET FİŞEĞİ'NDEN ERGENEKON ÇIKTI

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Savcısı İlhan Cihaner'in 'Darbe Andıcı'ndaki AK Parti ve Gülen Cemaati'ni bitirme amacına yönelik başlattığı operasyon, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şandal tarafından deşifre edilmişti. Şanal, tanınmış bazı işadamları ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 250 kişiyi yasadışı dinlettiği ileri sürülen Cihaner ve jandarma subaylarının, barajda bulunan bombalarla iligili cemaat üyeleri ve polise komplo kurduğunu da ortaya çıkardı.

Soruşturmada gizli tanıklar ve adli tespitlerle komploya karışan 3 jandarma görevlisi tutuklandı. Savcılık 'Darbe Andıcı'nın uygulanmaya konduğu şüphesiyle gizli tanıkların ifadesiyle birlikte dosyayı Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Böylece ilk kez Yeni Şafak'ın 'İşte Andıc'ın işaret fişeği' başlığı ile duyurduğu soruşturmanın Ergenekon bağlantısı ortaya çıkmış oldu.

KKK PLAKALI ARAÇLAR

Erzincan'daki operasyona 'usulsüzlükler', 'polis yerine jandarmanın kullanılması', 'hayali örgüt oluşturma', 'dinleme kayıtlarından başka delil olmaması gibi' noktalarda benzerliği ile dikkat çeken Bursa Karacabey'de ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla başlatılan soruşturmadan 'Darbe Andıcı'nın uygulamaya konduğunu kanıtlayan bilgiler bulunuyor.

Yetkisi dışında olmasına rağmen şehir merkezlerinde gözaltı, el koyma ve arama yapan jandarmanın Bursa merkezli yürüttüğü operasyonun İstanbul ayağına Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli personelin de katıldığı öğrenildi. İstanbul'da bir işadamının evine jandarma ekiplerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait '34 DY 729' 34 ALF 42' '34 HR 184' plakalı 3 askeri araç eşlik etti. Bu durum 'Darbe Andıcı'ndaki hedefler doğrultusunda soruşturma yapıldığı şüphesini iyice kuvvetlendirdi.

Karargah'tan soruşturmaya özel ilgi

Bursa'da operasyonu yapan jandarmanın, soruşturmanın geldiği noktayla ilgili yetkisi dışında 'Karargah'a sürekli raporlarla bilgi verdiği öğrenildi. İddialara göre 'Karargah'taki üst rütbeli bazı subaylar da soruşturmayla 'özel' olarak yakından ilgilendiler.

Karargah'taki subayların kısa sürede sonuçlanacak basit bir soruşturmayla yakından ilgilendiği iddiası, Erzincan'da cemaatlere yönelik soruşturmada olduğu gibi Bursa'daki operasyonun da bir merkezden yönlendirildiği amacın korku ve yıldırmayla siyasi sonuç elde etmek olduğunu ortaya koydu.

Hayali örgüt kurup bizi mağdur ettiler

Bursa'daki operasyonda sadece telefon dinlemeleriyle soruşturmaya dahil edilen aralarında işadamlarının da bulunduğu kişiler, usulsüz soruşturmayla mağdur edildiler. İl Özel İdaresi'nde jandarmaya çalışan bir görevlinin tek tek işadamlarını arayarak basit bir ihale ile ilgili bilgi vermesiyle operasyona zemin hazırlandığını belirten mağdurlardan biri, birbirini tanımayan kişilerle hayali bir örgüt oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Soruşturmada adı geçen bazı işadamları ise birkaç ayda tamamlanacak soruşturmanın dava açılmadan 6-7 aya yayılarak kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını, deliller olmadan davada aklanmaları halinde bile kamu vicdanında şüpheli gözüyle bakılmasına neden olacak yüz kızartıcı suçlarla itham edildiklerine dikkat çektiler.

yenişafak



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,502 µs