İsrail'e göz kırptı | " /> İsrail'e göz kırptı | "/>

En Sıcak Konular

Rusya İran'ı bıraktı, İsrail'e göz kırptı

3 Aralık 2009 17:11 tsi
Rusya İran'ı bıraktı, İsrail'e göz kırptı Tahran ile arasına mesafe koyan Rusya, İsrail'le ilişkilerini geliştiriyor

Rusya'nın İran'da inşa ettiği Buşehir nükleer santral inşaatını geciktirmesi, yaptırımlara yeşil ışık yakması ve anlaşması imzalanan S-300 füze savunma sistemini geciktirmesi Tahran'ın sert tepkisine neden olurken, İsrail Moskova ile ilişkileri geliştirmek için atağa kalktı. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, Rusya'yı hata yapmakla suçlarken, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman Moskova'da yoğun temaslarda bulundu. Rus basını, Kremlin'in İsrail'e yönelik bakış açısında değişiklik olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov'la bir araya gelen İsrailli heyet, Mavi Akım-2 başta olmak üzere bir çok konuda müzakerelerde bulundu. İki ülke Türkiye üzerinden İsrail'e uzanacak doğalgaz boru hattı ile ilgili ortak çalışma grubu oluşturulmasını kararlaştırdı. Zubkov İsrailli iş adamlarından Rusya'ya yatırım yapmalarını istedi.

Yanı zamanda Rusya-İsrail Karma Ekonomi Komisyonu eşbaşkanı olan Zubkov, İsrailli işadamlarından Rusya piyasasına daha dikkatli bakmalarını istedi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı, "İkili işbirliğin anlaşma ve hukuki temelini modernize etmeliyiz. Rusya-İsrail karşılıklı işbirliğimizde somut projeler ortaya koymalıyız. Ekonomik kriz nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi Ocak-Eylül 2009 tarihlerinde yüzde 45,4 geriye düşmesine rağmen, aramızdaki ekonomik işbirliğin kalkınma potansiyeli ortada. Enerji, sağlık, tarım sanayi ve turizm gibi esas alanlarda işbirliğimiz artacaktır." dedi.

Mavi Akım-2 doğalgaz boru hattı projesine de atıfta bulunan Zubkov, "Rusya ve İsrail arasında enerji alanında bir çalışma grubu oluşturuluyor. Bu kurum, Türkiye toprakları üzerinden Rus doğalgazının İsrail'e yönelik sevkiyatını yapılması için denizaltı boru hattının gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmaları koordine edecek. Bu çalışma grubu, enerji alanlarında diğer ortak projeler de yapmayı planlıyor." diye konuştu.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Liberman da konuşmasında, ekonomik kriz ortamında iki ülke arasında ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Liberman, "İki ülke arasındaki temaslar, ekonomik krizden çıkmayı öngören birçok soruyu yanıtlayabilmeli. Bu konuda da bilim-teknolojik alanında işbirliğinin artırılmasına destek olmalıyız." dedi.

RUS BASINI: RUSYA ORTADOĞU POLİTİKASINDA İSRAİL'E BAKIŞINI DEĞİŞTİRDİ

Kommersant gazetesi, Liberman'ın Moskova ziyaretine geniş yer ayırarak, "Moskova, Ortadoğu politikasında İsrail'e yönelik bakış açısını değiştirdi." yorumunda bulundu. Moskova'nın artık İran konusunda İsrail'in tepkisini çekecek davranışlardan vazgeçtiğini anlatan Kommersant, "Moskova, İran nükleer programı konusunda tutumunu nihayet belirledi. Rus Dışişleri Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkilisi, Tahran'a yönelik yaptırımlar konusunda uzlaşma söz konusu olduğu durumunda Kremlin'in bir köşede seyirci kalmayacağını ve katılacağını anlattı. Bu açıklamalar da Tahran'ın ani tepkisine neden oldu." dedi.

Kommersant Gazetesi 'ne , makale yazan İsrail siyasi uzmanı ise, "Eğer İsrail, Rusya ile ciddi ticaret yaparsa, Moskova, İsrail karşıtı karara oy vermez." dedi.

Cihan



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs