darbe uyarısı | " /> darbe uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Amerikan istihbaratından darbe uyarısı

3 Aralık 2009 16:05 tsi
 Amerikan istihbaratından darbe uyarısı Rusya'da yayınlanan Rodina Dergisi, Amerikan istihbaratının 1993 Ekim darbesi girişimleriyle ilgili aylar önce dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'i uyardığını belirtti.

Yuri Murin imzalı "Volkogonov'un koleksiyonu veya generalin şahsi arşivi" başlıklı makalede eski Sovyet Generali Dmitri Volkogonov'un araştırmalarının Amerikan arşivlerine nasıl aktarıldığı soruldu. Volkogonov'un elinde çok sayıda gizli belgelerin kopyasının bulunduğunu anlatan araştırmacı yazar Murin, generalin çok zengin şahsi arşivinde çok önemli bilgilerin yer aldığını da belirtti. 1988-1991 yıllarında Sovyet Savunma Bakanlığı'na bağlı Askeri Tarih Enstitüsü Başkanlığını da yapan General Volkogonov, makamını kullanarak çok gizli arşivlerde bazı önemli belgelere ulaşabilmişti.

Volkogonov'un arşivinde Ekim 1993 yılında Rusya'da dönemin lideri Yeltsin'e karşı muhalefetin darbe girişimiyle ilgili gizli bilgiler de ortaya çıktı. Makalede, "İktidarın sırları.31.08.93. 24 Ağustos'ta bir Amerikan heyeti benim yanıma gelmişti. Görüşmeler bittiğinde Amerikan Binbaşı Par ve bir ABD'li diplomat benimle birkaç dakikalığına çok gizli bir konuşma için ricada bulundu."

Bu sözlerin ardından emekli General Volkogonov ve iki ABD'li baş başa kalır. Binbaşı Par Volkogonov'a gizlice, "ABD Büyükelçisi Pikering size çok güvenilir bir kaynağımızdan çok gizli bir bilgiyi paylaşmak istiyor. Bilgi şu: Ekim ayında Başkan Yeltsin'i devirmek için parlamentoda darbe girişimi yapılabilir. Biz tabii bu bilgiyi ne doğrulayabiliriz ne de yalanlayabiliriz. Muhtemelen, insanlar ayaklanacak, Başkan Yeltsin Anayasa'yı ihlal etmekle suçlanacak, daha sonra onun iktidarının feshedildiği ilan edilecektir. Ayrıca, muhtemelen kurultay toplantısında da aynı senaryo olabilir. İşte size ulaştırmak istediğimiz gizli bilgi bu." dedi.

Bu gelişmenin ardından Volkogonov, ABD'li yetkililere teşekkür ederek hemen Kremlin Sarayı'na gider. Volkogonov, gizli bilgileri önce dönemin Kremlin Genel Sekreterliği İdari Başkanı Sergey Filatov ve Yeltsin'in Danışmanı Viktor İlyuşin'e iletir. Daha sonra emekli general Yeltsin'in huzuruna çıkarak darbe girişimiyle ilgili bilgiyi kendisine anlatır. Fakat bu bilgi karşılığında Yeltsin, "Bu beklenebilir. Bence bu Komünist Devrimi'nin rövanş hazırlıklarından sadece bir tanesi." der..

3-4 Ekim 1993 yılında Moskova'da yaşanan kanlı olaylar ise Amerikan istihbaratının aylar önce iddia ettiği şekilde gelişti. Yeltsin, ülke parlamentosunun bulunduğu Beyaz Evi tanklarla bomba yağmuruna tuttu. Kendisini devirmek isteyen muhalefeti etkisiz hale getirerek, darbe girişimcilerini en sert şekilde cezalandırdı.

(CİHAN) 



Bu haber 1,246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs