En Sıcak Konular

'İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz'

3 Aralık 2009 13:48 tsi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, İsviçre'deki referanduma ilişkin, ''İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz, yapılmamalıdır. Çünkü insan hakları doğuştan sahip olunan haklardır. Camilerin, minaresinin olması inanç ve v

Üskül, düzenlediği basın toplantısında, Komisyonun bugünkü gündemindeki konuları hakkında bilgi verdi.

Alt Komisyonun Belçika incelemesinden sonra hazırladığı raporu oy birliğiyle kabul ettiklerini bildiren Üskül, kendisinin davet edildiği 13-15 Aralık tarihlerinde Atina'da yapılacak Akdeniz Ombudsmanlar Birliği Toplantısına katılması için Komisyonun karar aldığını, 10 Aralık günü İstanbul'da saat 10.00'da Ihlamur Kasrında gazete, televizyon ve ajansların temsilci veya genel yayın yönetmenlerinin katılacağı kahvaltı düzenlenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

-''İNSAN HAKLARI, REFERANDUMLA ORTADAN KALDIRILAMAZ''-

CHP'li üyelerin İsviçre'de minarelerin yasaklanmasıyla ilgili referandum konusunda Komisyonun bir tavır almasına yönelik önerisinin de görüşüldüğünü bildiren Üskül, bütün üyelerin, İsviçre'de yapılan referandumun insan haklarına aykırı olduğu konusunda görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Üskül, ''İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz, yapılmamalıdır. Çünkü insan hakları doğuştan sahip olunan haklardır. Camilerin, minaresinin olması inanç ve vicdan özgürlüğüyle ilgili bir konudur. İnanç ve vicdan özgürlüğü, herkesin istediği inanca sahip olması, ya da istemiyorsa herhangi bir inanca sahip olmamasıdır. Ama aynı zamanda bir inanca sahip olanların o inancın gerektirdiği ibadetleri yapma özgürlüğünü de içerir. İbadet birçok dini inançta o dinin öngördüğü mabetlerde yapılır. Bu bazıları için kilisedir, bazıları için camilerdir. Bu yapıların da inançların gereklerine göre inşa edilmesi, bu hakkın bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Biz konuya böyle yaklaşıyoruz; insan hakkıdır, insan hakları referandumla tanınmaz, referandumla ortadan kaldırılamaz. Bunlar doğuştan kazanılan haklardır. Hukukun yapacağı sadece bu hakları tanımak ve güvence altına almaktır. Bu, Türkiye'de de İsviçre'de de başka herhangi bir ülkede de böyledir'' diye konuştu.

Daha önce 5 Avrupa ülkesinde inceleme yaptıklarını anımsatan Üskül, bu ülkelere ek olarak İsviçre'ye giderek orada da inceleme yapmayı planladıklarını, ancak zaman sıkışıklığı nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini belirtti.

Zafer Üskül, uygun bir zamanda İsviçre'de inceleme yapmak üzere Alt Komisyon kurmayı düşündüklerini, bunun da muhtemelen yılbaşından sonra olacağını söyledi.

-İMRALI, KOMİSYON GÜNDEMİNE ALINMADI-

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın bir alt komisyon kurularak, İmralı'da inceleme yapılması talebinin de görüşüldüğünü belirten Üskül, Alt Komisyon kurulması önerisinin Komisyon gündemine alınmasının reddedildiğini bildirdi.

İmralı ile ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinin bulunduğuna değinen Üskül, yapılan açıklamaların belli bölümlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Üskül, konuyla ilgili bilgi sahibi olması gereken bazı yetkililer ile bazı milletvekillerinin Abdullah Öcalan'ın 6 metrekarelik hücrede kaldığını söylediğini, ancak kendilerinin aldığı bilgilerin bu yönde olmadığını kaydetti.

İmralı konusunda Adalet Bakanlığından aldığı bilgilerin bazılarını basın mensuplarıyla paylaşan Üskül, ''Bizim için tutuklular ve hükümlüler vardır. Biz, cezaevlerini incelerken tutukluların ve hükümlülerin, cezaevlerindeki haklarını kullanıp kullanamadıklarıyla ilgiliyiz. Kimin hangi suçtan tutuklu ya da hükümlü olduğu bizi ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla Komisyonumuz açısından Abdullah Öcalan herhangi bir hükümlüdür. Herhangi bir başka cezaevinde kalan hükümlüyle arasında bir fark yoktur. Bu nedenle kaldığı yerin de başka hükümlülerin kaldığı yerden elbette farklı olmaması gerekir. Mevcut F Tipi cezaevlerinde 3 kişilik koğuşların yanında tek kişilik odalar da bulunmaktadır. İmralı'da inşa edilen cezaevi tek kişilik odaların bulunduğu bir cezaevidir. İmralı'da inşa edilen bu cezaevinin standartları, Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Konseyinin ilgili organlarının öngördüğü standartlarının üzerindedir. Yani o standartlardan daha iyi durumdadır'' diye konuştu.

Avrupa'nın 5 ülkesindeki incelemelerinde oradaki cezaevlerinde 7 metrekare hücrelerin bulunduğunu anlatan Üskül, bölücü terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın eski kaldığı odasının 11,98 metrekare, 6 metrekare olduğu iddia edilen taşındığı yeni odanın ise 11,81 metrekare olduğunu söyledi.

Havalandırmanın, 42,24 metrekareden 24 metrekareye indiğini bildiren Üskül, eski binada havalandırmanın 3 ayrı oda için yapılan ortak havalandırma olduğunu, yeni inşaatta her oda için ayrı bir havalandırma yapıldığını, bu havalandırmanın metrekare olarak şu anda F Tipi cezaevi standartlarına paralel bir havalandırma olduğunu söyledi.
 
-''ALDIKLARI DİSİPLİN CEZALARI GEREĞİDİR''-

Öcalan'ın bazı hakları kullanamadığına yönelik iddialar bulunduğuna da dikkati çeken Üskül, ''Tutuklu ya da hükümlülerin hakları var ama bu hakları kullanmaları için yönetmeliklere göre kendilerine disiplin cezası verilmemiş olması gerekiyor. Bazı disiplin cezalarına mahkum edilen tutuklu veya hükümlüler, bu haklarını belli süreler kullanamıyorlar. İmralı'da da tüm öbür cezaevlerinde uygulanan yönetmelikler aynen uygulanmaktadır. Orada da herhangi bir fark söz konusu değildir. Bu bakımdan, oradaki bazı hükümlüler, bazı hakları kullanamıyorsa, aldıkları disiplin cezaları gereğidir. Bu cezaları sona erdiklerinde elbette o haklarını kullanacaklardır'' diye konuştu.

Üskül, bir gazetecinin ''Öcalan'ın aldığı disiplin cezası var mı?'' sorusuna ''Bu konudaki ayrıntıları Adalet Bakanlığından lütfen isteyin. Eğer bazı hakları kullanamıyorsa disiplin cezası almış olması nedeniyledir. Hakkında hangi disiplin cezası var hangisi yok benim bilmemin imkanı yok. O konuda bilgi istemedik.

CHP'li ve MHP'li üyelerin, verilen bilgileri yeterli bulduklarını ve İmralı'da inceleme yapmak üzere alt komisyon kurulmasına gerek olmadığını belirttiklerini kaydeden Üskül, konunun gündeme alınıp alınmaması konusunda yapılan oylamada DTP'li Birdal'ın haricinde diğer milletvekillerinin çekimser veya ret oyu kullandıklarını, böylece konunun reddedildiğini bildirdi.

aa



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,713 µs