En Sıcak Konular

Çek mağdurlarına müjdeli haber

3 Aralık 2009 09:28 tsi
Çek borcunu ödeyemediği için hapiste yatanlarla alacağını tahsil edemeyen binlerce çek mağduruna müjde!Çek yasa tasarısı sil baştan değişiyor.

HAPİSTEKİLERE MÜJDE

Halen Meclis Adalet Komisyonu’nda bulunan tasarı üzerinde, alt komisyonda yapılan çalışmalarla üç önemli değişiklik yapılacak. Tasarıya eklenecek yeni düzenlemeyle; çek borcunu ödeyemediği için hapiste yatan yaklaşık 2 bin 100 çek borçlusuna hapisten kurtulma imkanı tanınacak. Bu çerçevede, hapisteki çek borçluları savcılığa başvurarak borcunu ödemek istediğini beyan edecek. Savcılık bu beyan üzerine borçlu kişiyi 2 yıllık geçici süre için serbest bırakacak. Bu süre içerisinde borçların ödenmesi halinde hapis cezası tamamen ortadan kalkacak. Ödenmemesi durumunda ise hapis cezasına yeniden dönülecek. Eklenecek diğer bir maddeyle de halen Merkez Bankası’nda tutulan çek kayıtları Türkiye Bankalar Birliği’ne aktarılacak. Birlik, çek borcunu ödemeyen kişi ve şirketlerin (negatif) listesinin yanı sıra, çek borcunu ödeyen kişi ve şirketlerin (pozitif) listesini de tutacak. Bu sayede, borcuna karşılık müşterisine çek vermek isteyenlerin durumu, bu iki listeden bakılarak anında görülecek. Alacaklı kişi veya şirket, “karne” adı verilen bu listelere bakarak çeki ret veya kabul edecek.

ÇEKLERE GİB TAKİBİ

Diğer bir yeni maddeyle de hamiline çeklerin çerçevesi netleşecek. Kayıt dışılığın önlenebilmesi için hamiline verilen her bir çek Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirilecek. Alt komisyon görüşmelerinde halen 470 TL olan çekteki garanti sınırı ise değiştirilmedi.

bugün

 




Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,505 µs