En Sıcak Konular

Savunma ihalelerine Ergenekon sorgusu

3 Aralık 2009 09:03 tsi
Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, başta savunma sanayii olmak üzere askeri ihaleleleri mercek altına alındı. Milli Savunma Bakanlığı'na başvuru yapıldı...

Ergenekon'un kasasını dolduran para kaynaklarını araştıran savcılar, askeri ihaleleri mercek altına aldı. Milli Savunma Bakanlığı Adli Müşavirliği'ne başvuran Savcı Zekeriya Öz, şüpheli ihalelerin incelenmesini talep etti.

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün, Ergenekon'un para kaynaklarını incelemeye aldığı ortaya çıktı. Savcı Öz'ün bu kapsamda savunma sanayi ihaleleri başta olmak üzere askeri ihalelerden Ergenekon Terör Örgütü'ne kaynak sağlandığı iddialarını araştırdığı öğrenildi.

MİLYAR DOLARLIK İHALELER

Ergenekon sanıklarından ele geçirilen belgelerden hareket eden Savcı Zekeriya Öz'ün milyar dolar gibi rakamlarla ifade edilen askeri ihalelerden Ergenekon terör örgütüne kaynak aktarılıp aktarılmadığını tespit etmek için harekete geçtiği belirlendi. Savcı Öz'ün bu yöndeki iddiaların aydınlığa kavuşturulması için bir süre önce Milli Savunma Bakanlığı Adli Müşavirliği'ne başvuruda bulunduğu öğrenildi.

1998-2004 ARASI İNCELENİYOR

Savunma sanayi ihalelerinde özellikle Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı dönemi mercek altına alındı. Ergenekon terör örgütünü araştıran özel yetkili cumhuriyet savcılarının yazılı başvurusu üzerine 1998-2002 tarihleri arasındaki bütün savunma sanayi ihaleleri ile birlikte Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olduğu 2002 ile 2004 yılları arasındaki savunma ihaleleri ile doğrudan alımların incelendiği öğrenildi.

SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI

Ergenekon savcılarını askeri ihaleler konusunda harekete geçiren suç duyurularından birinin ise 2006 yılında yapıldığı ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'na, 1996 ve 1998 dönemleri arasında Genelkurmay 2. Başkanlığı yapan Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 11 üst rütbeli subay hakkında yapılan suç duyurusu 21.07. 2006 tarih ve 123298877 sayı ile kayıtlara geçti. Suç duyurusunda, savunma ihalelerine müdahale edildiği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın kaldırılarak savunma ihalelerinin doğrudan askeri şahıslardan oluşan bir komisyon tarafından yapılması gibi işlemler yürütüldüğü ileri sürülmüştü.


F-4'ler arızalı çıktı


Emekli Orgeneral Çevik Bir'in Genelkurmay 2. Başkanı olduğu 1997 yılında 632 milyon dolara İsrail'e verilen 54 Adet F-4 savaş uçakları modernizasyonu ihalesi de incelemeye alındı. Türkiye'ye teslim edilen son iki F-4 arıza nedeniyle Hava Kuvvetleri tarafından kabul edilmedi. İsrail firması arızanın giderileceği konusunda güvence verince teslimat sağlandı.


En pahalı M-60 modernizasyonu


2002 tarihinde 687.5 milyon dolara İsrail'e verilen M-60 Tank Modernizasyonu ihalesi mercek altına alındı. 3 milyon dolara Ukrayna'dan yeni tank alınması gündemdeyken tanesi 4 milyon dolardan İsrail'e verilen 1960 model M-60 tanklarının modernizasyonu tamamlanamadı. Teknik şartnameyi hazırlayan ekibin Eruygur'un baskısı ile görevden çekildiği ileri sürülmüştü..


Awacs'da rekor zarar


2002 yılında 1 milyar 85 milyon dolara ABD'ye verilen 4 adet Awacs erken uyarı uçağı ihalesi de incelemeye alınan ihaleler arasında. TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, bu konuda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın sunduğu belgeleri yetersiz bulmuştu. Projenin maliyetinin 1.5 milyar dolara ulaştığını belirleyen komisyon, fiyat ayarlaması adı altında proje maliyetindeki bu artışla, devletin en az 215 milyon dolar zarara uğratıldığı tespitinde bulunmuştu.


Bir devreye girdi


1996-1998 döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir hakkındaki suç duyurusunda ilginç iddialar yer almıştı. İşte o iddialardan satırbaşları: "1996 yılında 25 yılda 150 milyar dolarlık savunma tedarik bütçesi açıkladı. Bu proje kapsamında ülke menfaatlerine aykırı olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın lağvedilip, askeri alımların üst rütbeli subaylardan oluşan bir üst kurul tarafından tek elden gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar yapmıştır. Çevik Bir, F4, F-5 ve M-60 tankları ihalesinde doğrudan devreye girdi. 1997'den itibaren müsteşarlığın üst yönetimine emekli generalleri yerleştirdi." Aynı suç duyurusunda Çevik Bir'in ilan ettiği 25 yılda 150 milyar dolarlık savunma tedarik listesinin daha sonra gelen komutanlar tarafından aynen devam ettirildiği de ileri sürüldü.

Kaynak: Yeni Şafak

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs