ikinci pilot bölgesi | " /> ikinci pilot bölgesi | "/>

En Sıcak Konular

Andıç'ın ikinci pilot bölgesi

3 Aralık 2009 08:25 tsi
Andıç'ın ikinci pilot bölgesi Islak andıç'ın Erzincan'dan sonra Bursa'da da sahneye konulduğu ortaya çıktı. İşte Bursa-Erzincan hattında yaşanan ortak hukuksuzluklar:

Usülsüz dinlenen telefonlar, tek delil haline getirildi. Jandarma yetkisini aşıp kent merkezine indi. Dava açılması bilinçli olarak uzatıldı. Masum insanlara, 'yüz kızartıcı' suçlar atfedildi.

Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı'nın Erzincan'dan sonra Bursa'da da uygulamaya konulduğu ortaya çıktı. Bursa Karacabey'deki ihale yolsuzluğu iddiasıyla ilgili jandarmanın yaptığı operasyonun "AK Parti ve Gülen'i Bitirme Planı" olarak bilinen 'Darbe Andıcı'ndaki hedefler doğrultusunda, kamuoyu oluşturmak için yapıldığı anlaşıldı. Operasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardım edecek bazı yargı mensupları ve bürokratlara terfi vaadedildiği de ileri sürüldü.

250 KİŞİYİ USULSÜZ DİNLEDİLER

İddialara göre, Bursa İl Özel İdaresi'nde Jandarma'ya çalıştığı ileri sürülen görevliler, bir ihaleyle operasyon için zemin hazırladı. Operasyonun hedefindeki işadamları ile ihaleyle ilgilen aracıları tek tek arayan görevliler, jandarmanın telefonla teknik takip yapmasına imkan tanıdı. Telefonları dinlemeye alan jandarma Erzincan'da olduğu gibi yetki alanının dışında olmasına rağmen şehir merkezlerinde operasyon yaptı. 25 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 7 kişi tutuklandı. Bursa'daki soruşturmanın 'Darbe Andıcı'nın uygulandığı Erzincan'daki operasyonla benzerlikleri ise dikkat çekti:

JANDARMA YETKİSİNİ AŞTI

Erzincan'daki operasyonda olduğu gibi Bursa'da da soruşturma Jandarma ekipleri aracılığı ile yürütüldü. Jandarma, polisin yetkilerini çiğneyerek şehir merkezlerinde arama yaptı ve şüphelileri gözaltına aldı. Erzincan'da olduğu gibi Bursa'da da birbirlerini tanımayan insanlar arasında telefon kayıtlarından hareketle hayali örgüt oluşturma çabası dikkat dikkat çekti. Erzincan'da operasyon sadece telefon dinlemeleri üzerinden yapıldı. Bursa'da da soruşturmada delil olarak sadece telefon dinlemeleri gösterildi.

AMAÇ SİYASİ SONUÇ ALMAK

İki operasyonda da telefon dinlemeleri dışında somut delillerin olmaması, soruşturmanın kamuoyu oluşturmak ve siyasi sonuç elde etmek amacıyla yapıldığı kuşkularını güçlendirdi. Kısa sürede sonuç alınabilecek ihaleye fesat karıştırma gibi bir soruşturmanın 6-7 ay uzatılarak dava açılmaması da amacın kamuoyu oluşturmak ve 'Andıç'taki hedefleri gerçekleştirmek olduğu yönünde kuşkulara neden oldu. Erzincan ve Bursa'daki operasyonlarda şüpheliler soruşturmanın asıl konusu dışında, çocuk istismarı ihaleye fesat karıştırma gibi kamuoyunda aklanması güç suçlarla itham edildi. Bu durum her iki soruşturmanın da ses getirecek operasyon yapma amacıyla örtüştüğü şeklinde yorumlandı.

Erzincan'daki komployu gizli tanıklar deşifre etti

Erzincan ve ilçelerinde Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner'in izni ile Jandarma ekipleri, yetki alanının dışında olmasına rağmen şehir merkezinde 17 vakıf, dernek ve işyerine baskın yaparak 26 kişiyi gözaltına aldı. Kısa süre sonra operasyonun sadece Erzincan'la sınırlı olmadığı İstanbul'da bir medya patronu ile siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 250 kişinin usulsüz şekilde dinlendiği anlaşıldı.

Erzincan Çatalarmut Barajı'nda bulunan mühimmatla ilgili soruşturmayı da yürüten Erzurum Başsavcılığı, Erzincan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ve jandarmanın operasyonu 'Darbe Andıcı' çerçevesinde gerçekleştirdiğini belgeledi. İfadeleri soruşturma dosyasına giren gizli tanıklar 'X' ve 'Erzincan'jandarma subaylarının kendilerine gizli tanıklık yapmaları için baskı yapıldığını ve para teklif edildiğini anlattı. Gizli tanıklar, ifadelerinde cemaatler aleyhine ve bombaların polis tarafından konulduğu yönünde ifade vermeye zorlandıklarını söylediler. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, gizli tanıkların ifadelerini, 'Islak andıç'ın pratikteki uygulamasına örnek teşkil edebileceğini belirterek, Ergenekon savcılarına ulaştırdı.

Sarı Levent'in çalışma alanı

'Darbe Andıcı'nın Erzincan'dan sonra Bursa'da uygulamaya konması, Ergenekon tutuklusu eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı 'Sarı Levent' lakaplı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün bu ildeki benzer faaliyetlerini akla getirdi. Ersöz'ün Bursa Jandarma Garnizon Komutanı iken istihbarat elamanı olarak kullandığı Yüksel Dilsiz, Ergenekon savcılarına verdiği ifadede, cemaatlerin içine sızarak bilgi toplandığını anlatmıştı. Dilsiz, Ersöz'ün verdiği görevle Bursa'daki dinî cemaatleri içine girerek bilgi topladığını, cemaatlerle bağlantılı işadamı ve siyasetçileri tespit ettiğini söylemişti. Ersöz'ün Jandarma İstihbarat Başkanı olarak Ankara'ya atanmasından sonra da AK Parti milletvekillerini fişlediğini, telefonlarını dinlettiğini anlatan Dilsiz, “Hatta AK Parti milletvekillerinin evlerine istihbarat elemanları tüpçü, tamirci ve temizlikçi olarak sokuldu” demişti.
 
yenişafak



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs