katsayı çalışması | " /> katsayı çalışması | "/>

En Sıcak Konular

Karargahta katsayı çalışması

3 Aralık 2009 08:06 tsi
Karargahta katsayı çalışması 

Yükseköğretim Kurulu'nun katsayı eşitsizliğini ortadan kaldıran kararının ardından Genelkurmay Karargahı'nda bir çalışma yaptığı ortaya çıktı.

İstanbul Barosu'nun Danıştay'a açtığı katsayı davasının Genelkurmay Karargahı'nın da takibinde olduğu ortaya çıktı. YÖK'ün katsayı engelini kaldıran kararından 1 ay sonra Genelkurmay İstihbaratı için hazırlanan değerlendirme raporunda çok önemli itiraflara yer veridi. Eğitim sisteminin gereği olarak sunulan farklı katsayı uygulaması, belgede "İmam Hatip Liseliler'in önündeki katsayı engeli" olarak açıkça itiraf edildi.

“Gizli” ibareli belge

YÖK'ün 21 Temmuz'da aldığı eşit katsayı kararından 1 ay sonraya tamamlanan çalışma, Genelkurmay 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlandı. Gizli ibaresi taşıyan belgenin Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na sunulduğu ve konuyla ilgili Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin bilgilendirildiği belirtildi.

Sürüncemede bırakmak

Çalışmanın sonuç bölümünde YÖK'ün kararına karşı izlenecek yollar anlatıldı. İstanbul Barosu ve Eğitim İş Sendikası'nın açtıkları davaların yanında düz liseleri seçen öğrenci velilerinin mağdur oldukları gerekçesiyle dava açabileceği vurgulandı. Hem Danıştay'a açılan davalar hem de velilere açtırılacak davalarla yapılmak istenen ise "Sınav sisteminin sürüncemede bırakılması" görüşüyle açıkça belgede belirtildi.

Ayrıştıran bakış açısı

Belgenin sonuç ve değerlendirme bölümünde, katsayı uygulamasının kamuoyuna sunulduğu gibi eğitim sisteminin gereği olmadığı da itiraf edildi. Toplumu sınıflara ayıran bakış açısıyla hazırlanan belgede, katsayı uygulamasıyla muhafazakarların kamusal alan dışında tutulmasının hedeflendiği şu ifadelerle anlatıldı: "Yeni düzenleme ile İmam Hatip Liseleri'nin önündeki katsayı engelinin kaldırıldığı ve yükseköğretim kurumlarına girişte avantajlı hale getirildiği, bu yolla muhafazakar yaşam tarzını benimseyenlerin kamusal alanlarda varlıklarının genişletilmesinin hedeflendiği."

İHL’ler birliği bozacakmış

YÖK'ün adaletsizliği kaldıran kararına karşı yürütülecek çalışmalarda kamuoyunu ikna için yeni uygulamanın dershanelere olan talebi artıracağı ve mesleki eğitimin kalitesini düşüreceği gibi gerekçelere sığınılan belgede, en garip değerlendirme ise imam hatiplere olan talebin Türk toplumunun birlik ve beraberliğine zarar vereceği yönündeki ifadeler oldu. Bu değerlendirme belgede "Mesleki eğitimin cazibesinin kalmamasından dolayı talebin düşebileceği, İmam Hatip Liseleri’ne talebin artacağı, Üniversiteye girişte avantajlı hale getirildikten sonra, İmam Hatip Liseleri’nin toplumda daha yaygın bir şekilde "Müslüman Okulu" olarak tanımlanacağı toplunda farklı bir kitle oluşturacağı ve bu durumun Türk toplumunun birlik ve beraberliğine zarar verebileceği" ifadeleriyle yer aldı. Belgede, düzenlemenin iptali için açılan davanın ve süreç içindeki gelişmelerin takip edilmesinin uygun olacağı değerlendirmesi yapıldı.

Çevik Bir’in talimatı gibi

Genelkurmay İstihbaratı'nın hazırladığı belge emekli Orgeneral Çevik Bir'in 14 Temmuz 1998'de YÖK'e gönderdiği yazıyı akıllara getirdi. Farklı katsayı uygulamasına geçilmesinin istendiği yazıda mevcut uygulamanın irticai gruplarca istismar edildiği savunuldu. Ergenekon sanığı olan Kemal Gürüz, emir kabul ettiği bu yazıdan 16 gün sonra 30 Temmuz'da YÖK Genel Kurulu'nu topladı. Farklı katsayı uygulaması bu toplantıda devreye sokuldu.

bugün



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,570 µs