En Sıcak Konular

DİTİB: Bir yas günüdür

2 Aralık 2009 19:51 tsi
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı Sadi Arslan, İsviçre'deki referandum sonucunu aydın bir toplum için çağ dışı olarak değerlendirdi.

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, referandum sonucunun din özgürlüğünü ihlal ettiğini belirterek, ''Referandumun sonucu, aydın bir toplum için çağ dışı ve İsviçre'de de olması gereken insan hakları açısından bir yas günüdür. Minare yasağıyla insanların, dinlerini açık bir şekilde yaşayabilmeleri engellenmek istenildiğinden, oylama sonucu din hürriyetine kesin bir kısıtlama getirmektedir'' ifadesini kullandı.

İbadethanelerin görüntüsünü referandumla oylamaya sunmanın bir toplumu bölebileceğini belirten Arslan, İsviçre halkının bu oylamadan sonra bölündüğünü, oylamaya katılanların yüzde 43'ünün minare yapımına olumlu oy verdiğini, bu kişilerin açık ve aydın bir topluma "evet" dediğini kaydetti.

Arslan, DİTİB'in, yetkilileri sağduyuya davet ederek, referandum sonucunun ve yasağın uygulanıp uygulanmamasının yeniden gözden geçirmelerini istediğini kaydetti.

Avrupa'daki aşırı sağcıların, insanları İslamiyet'e karşı ayaklandırmak için referandum sonucunu kullanmalarını görmenin de endişe verici olduğunu belirten Arslan, aşırı sağcıların bu sonucu daha fazla istismar etmemelerini ümit ettiklerini, sonucun nedenlerinin araştırılarak camiler hakkındaki yanlış ya da eksik bilgilerin de mutlaka düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İsviçre yönetimine ülkedeki Müslüman teşkilatlarıyla birlikte toplumu bilgilendirmesi çağrısında bulunan Arslan, böylelikle İsviçre'nin aşırı sağcıların oluşturduğu gerilimden kurtulabileceğini kaydetti.

Halk oylamasına izin veren doğrudan demokrasi sistemine sonsuz saygı duyduklarını belirten Arslan, ancak din hürriyetinin de içine aldığı temel hak ve özgürlüklerin dokunulmaz olduğuna, bu nedenle de bunun halk oylamasına sunulmasının sakıncalı olduğuna işaret etti.

Bu referandumun açık ve net bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten Arslan, ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine mutlaka götürülecek olan referandum sonucunun düzeltileceği umudunu taşımaktayız'' dedi. 

samanyoluhaber



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs