En Sıcak Konular

SGK: İlaç indirimi hastaların ilaca verdiği parayı azaltacak

2 Aralık 2009 18:52 tsi
Eczanelerin 4 Aralık'ta kepenk kapatarak protesto edeceği ilaç fiyatlarındaki indirimle alakalı Sosyal Güvenlik Kurumu açıklama yaptı.

"İlaç Fiyat Kararnamesiyle" ilaç fiyatlarında düzenleme yapıldığını belirten Kurum, düzenlemeler içinde eczanelere yönelik doğrudan herhangi bir kararın bulunmadığına dikkat çekti. SGK, "İlaç fiyatlarındaki bu indirimler hem vatandaşlarımızın ilaç teminindeki giderlerini, hem de kamu sağlık harcamalarını azaltacaktır. Ancak bu durum eczanelerin kârlarında ilaç fiyatlarındaki düşme sebebiyle küçük bir azalmaya da neden olabilecektir." denildi.

SGK'dan yapılan açıklamada, ilaç pazarının son iki yılda yüzde 40 büyüdüğü belirtildi. Bununla birlikte eczanelerin karlılıklarının arttığına dikkat çeken Kurum, düşük cirolu eczanelerin lehine iyileştirme yapıldığını ve bununla eczanelere toplam 495 milyon TL ek kaynak sağlandığını vurguladı.

KRİZE RAĞMEN ECZANE CİROLARINDA YÜZDE 20 ARTIŞ

2008 yılı ile kıyaslandığında, 2009 yılında eczanelerin cirolarının yüzde 20 arttığına işaret edilen SGK açıklamasında eczane başına ortalama aylık brüt kâr tutarı 2008 yılında yaklaşık 14 bin lira dan krizin yaşandığı bu yıl 17 bin liraya yükseldiği ifade edildi.

SGK, ilaç fiyatlarında meydana gelecek düşüşler nedeniyle eczanelerin stoklarından kaynaklanan zararlarının ilaç sanayi tarafından karşılanacağına dikkat çekti. Eczanelerin reçete sayısı ve fatura potansiyeli incelendiğinde, kâr düşüşü olabilecek eczanelerin daha çok büyükşehir merkezlerinde yoğunlaştığı belirtildi.

KAPANMA İHTİMALİ OLAN ECZANE 9

Kurum, Türk Eczacıları Birliği'nin ilaç kararnamesi sebebiyle 7 bin eczane kapanacak açıklamasına da açıklık getirdi. Buna göre Türkiye'de sadece bir eczane olan ilçe sayısı 118. Bu ilçelerdeki eczanelerden yıllık cirosu 400 bin liradan az olan eczane sayısı ise 41. Bu eczanelerden ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısı 9.

HER YIL 650 ECZANE KAPANIYOR BİN 50 TANE AÇILIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu, kapanan ev açılan eczane rakamlarını da yayınladı. Son beş yılda her yıl yaklaşık 650 eczanenin kapandığına dikkat çekilen açıklamada yine her yıl bin 50 eczane açıldığı vurgulandı. Açıklama "Eczane kapanma ve açılmalarını doğrudan bu tedbirlerle ilişkilendirmek doğru değildir. 2010 yılı ve sonrası için alınan tedbirler sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamaya yöneliktir. Alınan tüm tedbirler, kamu sağlık harcamalarını disiplin altına alarak vatandaşlarımıza daha kaliteli ve kesintisiz hizmet vermeye yöneliktir. Vatandaşımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilaca kesintisiz erişiminde bu tedbirler nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır." ifadeleriyle sonuçlandı.

cihan



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,794 µs