En Sıcak Konular

'Suriye, Türkiye'nin arabuluculuğunda ısrarlı'

2 Aralık 2009 16:14 tsi
Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan, İsrail-Suriye arasındaki dolaylı barış görüşmelerinde Türkiye'nin yerine Fransa'nın arabulucu olması yönündeki tartışmalara, "Suriye, bir dost olarak asla Türkiye'yi yalnız bırakmayacaktır. İsrail, Türkiye

Kabalan, AA muhabirinin barış görüşmelerinde İsrail'in Fransa'nın arabuluculuğunda ısrar etmesi durumunda Suriye'nin tavrının ne olacağı yönündeki sorusuna, Suriye'nin çeşitli vesilelerle pozisyonunu açıkladığını belirterek şöyle konuştu:

"Suriye, bir dost olarak asla Türkiye'yi yalnız bırakmayacaktır. İsrail, Türkiye'nin arabuluculuğunu istemediğini açıkça ifade etti. Suriye, dürüst bir arabulucu olarak Türkiye ile yoluna devam edecektir. Beşşar Esad'ın Paris ziyaretinde şu açıkça dile getirilmiştir: Barış görüşmelerinde arabulucu olarak Türkiye'nin değiştirilmesi yerine Türkiye'nin desteklenmesi gerektiği, hem Sarkozy'ye, hem de diğer Fransız liderlerine aktarılmıştır. Suriye, Türkiye'nin arabuluculuğunda ısrarlıdır. Eğer görüşmeler yeniden başlarsa Türkiye arabulucu olarak yine orada olacaktır."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Aralıkta Suriye'yi ziyaret edeceğini ifade eden Kabalan, daha önce iki ülke arasında bakanlar düzeyinde ortak toplantılar düzenlendiğini, bu ziyaretle birlikte ilk kez Türkiye ve Suriye başbakanlarının katılımıyla ortak toplantının yapılacağını söyledi.

Toplantıda iki ülkeden de yaklaşık 10'ar bakanın bulunacağını bildiren Kabalan, ziyaret sırasında eğitim, sağlık, ulaştırma, siyasi ve sosyal konuları içeren 42 yeni anlaşma imzalanacağını kaydetti.

"Başbakanın bu ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olacaktır" diyen Kabalan, vize muafiyeti anlaşmasıyla özellikle Kurban Bayramı sırasında iki ülke arasındaki seyahatlerde artış gözlendiğini ve ticaretin son zamanlardaki gelişmelerden olumlu etkilendiğini söyledi.

-SURİYE-İSRAİL DOLAYLI BARIŞ GÖRÜŞMELERİ-

Suriye ile İsrail arasında yürütülen dolaylı barış görüşmelerinin İsrail'in Gazze saldırısı sonrası durduğunu hatırlatan Kabalan, şu anda bütün taraflarda barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda hareketlenme bulunduğunu belirtti.

Büyükelçi Kabalan, "İsrail barış görüşmelerine yeniden başlama konusunda istekli mi" sorusunu, "Kesinlikle hayır" diye cevaplarken, İsrail hükümetinin barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda olumsuz sinyaller verdiğini belirtti.

Görüşmelerde Türkiye'nin arabuluculuğunu İsrail tarafının istemediğini kaydeden Kabalan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geçen ay Fransa'ya yaptığı ziyaret sırasında Türkiye'nin arabuluculuğu konusunun gündeme geldiğini ve Esad'ın Fransız liderlerine Türkiye'nin arabuluculuğu konusundaki ısrarını dile getirdiğini anlattı.

"Beşşar Esad, Türkiye'nin barış görüşmelerindeki arabuluculuğunun desteklenmesi konusunda Fransız liderlerini ikna etti" ifadesini kullanan Kabalan, bunun çok önemli olduğunu, bunun, Türkiye'nin arabuluculuğunun hayati önemde olduğuna Suriye'nin inandığını gösterdiğini söyledi.

Barış görüşmelerinde en önemli sorunun İsrail'in bölgede barışı isteyip istemediği olduğunun altını çizen Kabalan, bölgede kalıcı barış için İsrail hükümetinin yeni yerleşim yerlerinin yapımını 10 ay süreyle durdurmasının yetmediğini, bu yerleşimlerin sonsuza kadar durdurulması ve işgal altındaki tüm yerleşim yerlerinin boşaltılması gerektiğini belirtti. Büyükelçi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırgan tutumunu değiştirmesini ve Gazze'ye geçişlerin serbest hale getirilmesini istedi.

Kabalan, İsrail'in ayrıca başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletini kabul etmesi gerektiğini de ifade etti.

A.A.



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs