tehdit gibi açıklama | " /> tehdit gibi açıklama | "/>

En Sıcak Konular

DTP'den tehdit gibi açıklama

2 Aralık 2009 14:57 tsi
DTP'den tehdit gibi açıklama DTP lideri Türk, Öcalan'sız bir barış olamayacağını belirterek İmralı'daki koşulların iyileştirilmesini istedi. Yoksa...

DTP ağzındaki baklayı çıkardı: Kürt Halkının varlığı Anayasa’da kabul edilmedikçe sorun çözülemez. Barışın anahtarı İmralı’da Öcalan’ın koşulları iyileştirilmezse gerilim tırmanır.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Emine Ayna bugün son günlerde yaşanan gerilimi değerlendirmek için basın mensuplarının karşısına geçti. Açıklamasıyla sokaklardaki gerilimi azaltması beklenirken Türk tam tersini yaptı. Gerilimi daha da tırmandıracak sözler etti.

CHP ve MHP’nin statükocu, AKP’nin tasfiye mantığıyla Kürt sorununun çözülemeyeceğini savunan Türk, çözüm için gerekli şartları şöyle ifade etti:
“Sorun, Kürt Halkının varlığının Türkiye Cumhuriyet Anayasası’nda kabul edilip edilmeme sorunudur. Kürt halkının siyasi ve kültürel hakları tanınmadan, iradesi muhatap alınmadan, diyalog ve uzlaşı süreci geliştirilmeden bu sorunun çözülmesi mümkün değildir.”

ÖNCELİKLİ HASSASİYET ÖCALAN

Bazı idari düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleri ile köy kasaba isimlerini değiştirmeyle ilgili tartışmaları “ceviz kabuğunu dolduramayacak düzenlemeler” olarak gören Türk, gerçek çözüm için Kürtlerin hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istedi. Türk öncelikli hassasiyet olarak da “Sayın” olarak ifade ettiği Öcalan’ın “giderek ağırlaştırılan yaşam koşulları ve işkenceye dönüştürülen İmralı sistemini” gösterdi.

İMRALI ŞANTAJI YAPILIYOR

Ulusal ve uluslararası hukuk-insan hakları sözleşmeleri ve toplumsal hassasiyetlerin hiçe sayıldığını savunan Türk, “Tecrit ve izolasyona dayalı İmralı sistemi üzerinden, halkı germe mantığı sürdürülüyor. AKP Hükümeti döneminde, İmralı’da uygulanan politikaların, şantaj ve tehdit unsuru haline getirildiğine dair, halkımızda çok ciddi kuşkular ve kaygılar oluşmuş durumdadır” dedi.

Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı cezaevi koşullarını içeren, “bir ölüm çukuruna atılmış gibiyim”, “solunum cihazına bağlanmış bir hasta gibiyim” sözlerini hatırlatan Türk, “Yaşanan bu son durumun, toplumsal barışı ciddi bir biçimde tehdit ettiğini, büyük gerilimlere yol açmaya başladığını, sorumlu herkesin görmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

ÖCALAN KİLİT ÖNEMDE

“İmralı sıradan bir cezaevi, Öcalan da herhangi bir tutsak değildir” diyen Türk şöyle devam etti:
“Öcalan’ın sağlık koşulları, yaşamı ve güvenliği Türkiye’deki gelişmeleri derinden etkileyecek düzeyde kilit bir öneme sahiptir. Bu realitenin görülmesi ve buna göre hareket edilmesi, içinden geçmekte olduğumuz hassas sürecin en stratejik noktasını oluşturmaktadır.”

İMRALI AÇILIMIN AYNASI

Türk, Öcalan’a yapılan muamelenin Kürtlere yapılan bir muamele olacağını savunarak şöyle devam etti:
“İmralı, Hükümetin açılım olarak savunduğu sürecin adeta bir aynasıdır. Bu sürecin gerçek bir demokrasi açılımına dönüşmesinin en önemli koşullarından biri İmralı’ya yaklaşımdır. Çünkü Kürtlerin gözü kulağı İmralı’dadır. Kürtler, İmralı’ya karşı geliştirilen olumlu ya da olumsuz bir tavrı kendisine karşı alınan bir tutum olarak saymakta ve görmektedir. Bu nedenle İmralı, Kürtlerin ve toplumsal barışın en hassas noktasıdır.”

ÖCALAN OLMADAN BARIŞ OLMAZ

Öcalan’ın açılım sürecinde barışın tesisi için çalıştığını savunan Türk, Öcalan’ın uzattığı barış elinin tutulmamasına tepki gösterdi. Türk, “Öcalan’ın dikkate alınmadığı, onun yok sayıldığı, diyalog kanallarının kapatıldığı bir süreç; Kürt sorununun çözümüne hizmet etmez, aksine çözümsüzlüğü derinleştirir. Tecride ve yok etmeye dayalı İmralı sistemi, halen ortadayken ve bu sistem daha da ağırlaştırılırken, açılımdan söz etmenin inandırıcılığı olmaz, olamaz.”

GERİLİMİ TIRMANDIRMAYIN UYARISI

Türk İmralı’da yaşananların ciddi gerilimleri neden olacağını belirterek sert bir uyarıda bulundu. Türk şöyle konuştu:
“Toplumsal gerginliğin daha fazla tırmanmaması ve ülkemizin yeniden çatışmalı bir ortama dönmemesi için halkın hassasiyetlerinin dikkate alınması en temel zorunluluktur. İmralı sistemine biran önce son verilmesi gerekiyor. İmralı sistemi, bir tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanılmamalıdır. Bu, ülkemizi çok tehlikeli noktalara sürükler. Bu tehlikenin farkında olunması gerekir. İmralı sistemi bir çatışma zemini olarak kullanılmaktan çıkarılmalıdır. Tam tersine İmralı çözüm için en etkili diyalog kapısı, barışın anahtarı olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir. Sayın Öcalan’ın barışa ve çözüme katkı sunabileceği koşullar yaratılmalıdır.

 internet haber



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs