iyibilgi" /> iyibilgi"/>

En Sıcak Konular

Stratejik Dersler-2

2 Aralık 2009 13:50 tsi
Stratejik Dersler-2 Bu dersten, yani ‘Filistin’den çıkış’la ilgilenenlerin şimdiye kadar Stratejik Dersler-3’e geçmeleri gerekiyordu. Çünkü 1, Obama ile başladı ve Davos ile ivmelendi. Artık sızan belgeye bakalım! iyibilgi

Son ders notu şu: Avrupa Birliği Filistin’i tanıyacak! Nasıl oldu da oldu derseniz hoca kızabilir. Çünkü bir sürü dersi astığınız anlamına gelir bu.

İsrail’de Netenyahu hükümetinin seçilme süreci ile başlayan, koalisyona giden, aynı koalisyon içine milliyetçi kanadın keskin temsilcilerini alan, Obama’nın gelişi ise zirve yapan “Davos’da 1 dakika” ile kendini gösteren bu süreç artık daha net bir aşamaya ulaştı.

Aslında İsrail de bunun farkında. ABD’nin ciddiyeti o kadar yüksek ki, Obama’nın “yerleşim yerlerini durdurun” ikazlarına “yeni yerleşimler açarak” karşılık veren Tel Aviv, “aman aman” diyerek bu hamlesini 10 ay öteledi daha evvelsi gün.

Bu oldukça organize bir iş ve nihayetinde Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları (7 Aralık) toplantısına kadar geldi. Ama gelmeden önce bu toplantının sonuç taslağı sızdırıldı!

Kim sızdırdı? Denilir ki, AB Dönem Başkanı İsveç. Yani Türkiye ile birlikte şu sıralar İsrail’le arası en gergin ülke. Bu taslak Filistin’in AB tarafından tanınmasına kadar uzayan bir yazılı başlangıcı ifade ediyor.

Tabii İsrail çok sert reaksiyon gösterdi ve toplantı öncesi Yunanistan’da bulunan Avigdor Liebarman’ın gelişine de tesadüf ettiğinden sinirler gerildi.

Ancak, “tasarıdır” ve öncedin sızdırılması, Bir deneme/yoklama da sayılabilir. İsrail hükümetinin en önemli milliyetçi figürüne bu söylenmiştir.

Belki de “siz bunun öncülüğünü yapın, 7 Aralık’ta veya sonrasında açılımlarda bulunun, biz yaptırmış olmayalım”a sızdırılmış olabilir!

Ama sonuç şu; ABD ve AB İsrail’i sıkıştırıyor. Elbette buraya kadar yaşanmış yüzlerce detay var. Onlar da artık derslerini çalışmış olanları ilgilendiriyor.

Üçüncü ders için lütfen buraya tıklayınız



Bu haber 1,182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,420 µs