En Sıcak Konular

'Minare yasağı referandumunu isabetli bulmuyorum'

2 Aralık 2009 13:21 tsi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İsviçre'de yapılan ''minare'' referandumuyla ilgili olarak, ''Ben böylesine temel bir özgürlüğün referandum konusu yapılmasını, temel hukuk prensipleri karşısında isabetli bulmuyorum'' dedi.

Şahin, Finlandiya Parlamento Başkanı Sauli Niinistö ile görüşmesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken, din ve ibadet özgürlüğünün temel hak ve özgürlükler arasında olduğunu vurgulayarak, ''Ben böylesine temel bir özgürlüğün, bir referandum konusu yapılmasını temel hukuk prensipleri karşısında isabetli bulmadığımı ifade etmek isterim'' diye konuştu.

Referandumdan sonra ifade edilen düşüncelere işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

''Aslında referandumdan önce, bu tür temel bir hakkın referandum mevzu olamayacağı, daha gür sesle ifade edilmeliydi. Eğer referandumdan 'hayır' yerine, 'evet' oyu çıkmış olsaydı, şimdi neyi tartışacaktık? 'Böylesine bir temel hak referandum konusu olmazdı' diyecek miydik? Dolayısıyla, bu konuda tutarlı bir politika takip edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. İzlediğim kadarıyla bunda, İsviçre Hükümet yetkilileri de rahatsızlar. Nitekim Adalet Bakanı, AİHM'i adres gösterdi. Bir şekilde AİHM'e gider, orada referandum sözleşmeye aykırılık nedeniyle iptal edilirse, belki şu anda İsviçre'de yaşayan Müslümanların son derece rahatsız olduğu bu durum, ileri bir tarihte düzeltilebilir diye umut ettiğimi ifade etmek isterim.''

Şahin, Danıştayın ''katsayı'' kararıyla ilgili sorulara, ''Bu konuda söz söylemesi gerekenler açıklama yaptı. Ben de bu açıklamaları takip ediyorum. Bu konuda Meclis Başkanı olarak şu aşamada bir şey söyleyecek değilim'' dedi.

-''TÜRKİYE'NİN SIFIR SORUN POLİTİKASI ÇOK DOĞRU''-

Finlandiya Parlamento Başkanı Niinistö de İsviçre'deki referandumla ilgili soruyu yanıtlarken, ''Bu tür durumlar herhangi bir şekilde bizim için alışıldık durumlar değil. Bizlerin de bu tür ortam ve tartışmalarda daha önce de bulunmadığımızı ve bize pek aşina konular olmadığını görüyoruz. Bizim için önemli olan insan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi, dini vecibelerin yerine getirilebilmesi ve uygulama özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği ve bu konuların herhangi bir tartışma konusu edilemeyeceğini düşünüyoruz'' dedi.

Finlandiya'da böyle bir konunun referanduma sunulmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Niinistö, ülkesinde, ''sadece imar kuralları ve genel yapı planlama ve düzenleme hususlarına uygun olup olmadığına bakıldığını'' söyledi.

''Bu konuların da ötesinde dünya genelinde birbirimizi daha iyi anlamaya ve yakın ilişkiler içerisinde olmaya ihtiyacımız var'' diyen Niinistö, bu kapsamda Türkiye'nin komşularıyla ''sıfır problem'' stratejisi ve politikasının çok doğru olduğunu belirtti. Niinistö, bunun genele yayılarak tüm dünyada uygulanması gerektiğini kaydetti.

Niinistö, bir gazetecinin ''Türkiye'de bir yandan demokratik açılım süreci devam ederken, diğer yandan da PKK terör örgütünün tasfiyesi kapsamında lider kadrosunun gönderileceği Avrupa ülkeleri arasında sizin ülkenizin de adı geçiyor. Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz?'' sorusuna ise ''Ne yazık ki Finlandiya'da bizim bildiğimiz, aşina olduğumuz bir mevzu değil. Görüştüğümüz, tartıştığımız, bilgimiz dahilinde bir konu değil'' karşılığını verdi.
 
aa



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs