En Sıcak Konular

NATO dışişleri bakanları yarın Brüksel'de toplanıyor

2 Aralık 2009 13:05 tsi
NATO dışişleri bakanları ağırlıklı olarak Afganistan'daki operasyonların ve ilave asker ihtiyacını görüşmek için yarın Brüksel'de bir araya gelecek.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edileceği iki gün sürecek toplantılar öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "NATO üyeleri ve ortakları Afganistan'a en az 5 bin ve muhtemelen birkaç bin daha fazla asker gönderecek" dedi.

ABD yönetiminin, Afganistan'daki mevcut 70 bin askerini, 2010 ortasına kadar 100 bine çıkarma kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Rasmussen, "Bu sadece ABD'nin misyonu değil. ABD taahhütlerini artırırken diğer müttefiklerin de katkılarını önemli ölçüde artıracaklarına inancım tam. İlave asker taahhütleri ve Afganistan'da NATO komutasındaki Uluslararası Destek Gücü'ne (ISAF) katkı sağlayan tüm ülkelerce benimsenen yeni yaklaşımın buradaki misyonda önümüzdeki yıl yeni bir ivme yakalanmasına yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Afganistan'a asker gönderilmesine karşı çıkan Avrupa kamuoyunun bu ülkede sağlanan ilerlemeler hakkında bilgilendirilerek ikna edilebileceğini ifade eden Rasmussen, bu kapsamda gelecek yıl 10-15 vilayetin güvenliğinin Afgan makamlarına devrinin iyi bir örnek olacağını kaydetti.

Afganistan'a 30 bin ilave asker gönderme kararı alan ABD yönetimi, NATO üye ve ortaklarının en az 5 bin olmak üzere 10 bine kadar yeni askerle kendisine destek vermesini talep ediyor.

Afganistan'da 9 bin askerle ikinci büyük güç olan İngiltere, 500 ilave askerle bu rakamı 9500'e çıkarmaya hazırlanırken, Washington'un 1500 ek asker beklediği Fransa, mevcut 3400 kişilik muharip gücüne takviye yapmak yerine Afgan güvenlik güçlerini eğitme çabalarını artırmaya odaklanacağının işaretini verdi.

Afganistan'da 4300'e yakın askerle üçüncü büyük uluslararası güç Almanya'nın da kısa vadede bu sayıyı artırması beklenmiyor.

ABD yönetiminin çağrılarına, Polonya, İtalya ve İspanya'nın birkaç 100'er askerle cevap vermesi bekleniyor.

Washington yönetimi, NATO üyeleri dışında Gürcistan, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya'dan da ilave asker talep ediyor.

NATO'nun Afganistan'daki operasyonu çerçevesinde Kabil Bölge Komutanlığını geçen ay bir yıl süreliğine ikinci kez devralan Türkiye'nin, Afganistan'da normalde 800 civarında bulunan asker sayısını, komutanlık görevi süresinde 1500 civarında tutması bekleniyor. Afganistan'daki askeri gücünü Kabil ve çevresinin güvenliğini sağlamakla görevlendiren Türkiye'nin bu ülkeye muharip güç göndermesi ise öngörülmüyor.
 
aa



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs