boşuna mı verdik? | " /> boşuna mı verdik? | "/>

En Sıcak Konular

Onca parayı boşuna mı verdik?

2 Aralık 2009 11:01 tsi
Onca parayı boşuna mı verdik? ‘Fiyatlar bir anda nasıl düşüyor? Kazıklanıyor muyduk?’

18 Eylül’de yapılan düzenlemeyle orijinal ve jenerik ilaç fiyatlarında yüzde 60 indirim öngörüldü. 700 kalem ilaca uygulanan kamu iskontosu yüzde 11’den yüzde 24’e çıkarıldı. Böylece 3 bine yakın ilaç daha ucuz satılacak. Bu ilaçlar arasında yüksek tansiyon, kanser ve şeker hastalığı ilaçları da bulunuyor.

Kasım başında yeni uygulumaya geçilmesi planlanıyordu ancak eczacılardan gelen tepkiler bu tarihi 4 Aralık’a çekti. Eczacılar fiyatları düşen ilaçları ilaç sanayine iade edecek. Türk Eczacılar Birliği, 4 Aralık’ta 24 bin eczanenin hükümete uyarı niteliğinde kepenk kapatacağını açıkladı. Sağlıktaki faturayı azaltmak için bu uygulamayı hazırlayan devlet yeni yöntemi hayata geçirme konusunda kararlı. 2008’de SGK’nın harcamaları 25.5 milyar lirayı buluyor. Bunun 11 milyar lirası ilaçtan, 14 milyar lirası da tedavi kalemlerinden oluştu.

ECZACILAR NE DİYOR?
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, bu uygulamaya olan itirazlarının üç noktada toplandığını belirterek, şöyle sıralıyor: “İlki, ilaç sanayisi tarafından yapılan üretim iskontosu satış fiyatı üzerinden kesildiği için iskontonun bir bölümünü eczacılar karşılamış oluyor. İkincisi, 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek fiyat indirimi geçmişte kalan ilaçlara da uygulanacağı için stokta kalan ilaçlardan zarar edilecek. Üçüncüsü indirim nedeniyle karlılık azalacak. Eczacının gelirinde yüzde 30’luk bir azalma getirecek” dedi. Güngör, ‘Fiyatlar bir anda nasıl düşüyor? Kazıklanıyor muyduk?’ sorusuna, “Aynen kazıklanıyorduk” yanıtını verdi.

ÜRETİCİ NE DİYOR?
İlaç üreticileri yeni uygulamayla birlikte kâr marjlarının düşeceğini bununla birlikte sektörde kapanma, bireşleme veya satın almalar yaşanacağını belirtiyor. Üreticiler eczacıların tepkisine de anlam veremiyor. Devletin bu kararları açıkladıktan sonra 45 gün süre verdiğini, hatta bu değişikliklerin çok daha öncesinden belli olduğunun altını çizen sektör temsilcileri, 75 günde stok eritemeyen bir eczanenin ciddi problemi olduğunu, bu nokdata itirazın pek de anlamlı olmadığını ifade ediyor. Kendilerinin de eczacıları sübvanse ettiğini belirten yetkililer, eczacıların cirodaki düşüş endişesiyle bu uygulamaya karşı çıkmış olabileceği bilgisini aktarıyor.

Milliyet



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs