Blair'in şifresi | " /> Blair'in şifresi | "/>

En Sıcak Konular

Da Vinci değil, Blair'in şifresi

2 Aralık 2009 10:40 tsi
Da Vinci değil, Blair'in şifresi The Guardian gazetesi Blair'in servetinin önemli bölümünü aktardığı Windrush Ventures'ın sırrını çözmek için yarışma düzenledi. Kazanan ödül alacak

Britanya’nın The Guardian gazetesi, internette bir yarışma açıp, Irak savaşı hakkındaki soruşturmayla yeniden gündeme gelen eski Başbakan Tony Blair’in şaibeli mali kaynaklarına en parlak ışığı tutacak okurunu ödüllendireceğini duyurdu. Ticari, hayır ve din işlerinin alışılmadık karışımından milyonlarca sterlin kazanan Blair’in 2007’de görevi bıraktığından beri mali işlerinin uzmanlar tarafından şeffaf bulunmadığı ve gerisinde Bizans entrikaları arandığını belirten gazete, şu bilgileri sıraladı:
“Blair’in Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler için çalışan ‘Tony Blair Associates’ adlı ticari danışmanlık şirketi, Amerikan bankası J. P. Morgan ile İsviçre sigorta şirketi Zürih Mali Hizmetleri’nde danışmanlık görevi, milyonlarca sterlinlik kitap anlaşması, ‘Tony Blair Africa Governance Initiative’ ve ‘Tony Blair Faith Foundation’ adlarında hayır kurumları var. Ama diğer kaynakların hayır için yaptığı bağışları da içeren gelirin çoğu ‘Windrush Ventures No 3 Limited Partnership’ adlı bir yapıya aktarılıyor. Biz de yarışmada soruyoruz: ‘Windrush’ nedir?”

‘Yorum bekliyoruz’
Blair’in 2007’den beri başka kimsede eşi benzeri görülmemiş biçimde eline geçen milyonlarının 12 ayrı tüzel kişiliği içeren karmaşık bir mali şebekede işlendiğini, bu şebekenin çok şaşırtıcı olduğunu, yüksek düzeyde uzmanlaşmış komandit şirketler ve paralel firmalar içerdiğini aktaran gazete, bu yüzden vergi ve muhasebe uzmanlarına bu yapıların gerisindeki motivasyonu açıklamaya girişmeleri için açık davette bulunduğunu belirtti.

 Elindeki belgeleri sitesinden yayımladığını ve uzmanların yorumlarını ‘guardian.co.uk/politics/series/blair-mystery’ adresine beklediğini ekleyen gazete, Blair’in yasadışı iş yaptığını ima etmediklerini, ama eski başbakanın gizli ortaklıklarının amacını açıklamayı reddettiğini kaydetti. Vergi uzmanları Blair’in bu sıradışı düzenlemeleri gelecekte milyonları vergisiz olarak dört çocuğuna devretmek için kullanabileceğini söylüyor. Ancak Blair bunların veraset vergisinden muaf yapılar olduğunu reddediyor.

The Guardian, Random House ile anılarının yayımlanması için 4.6 milyon sterlinlik (11.5 milyon TL) anlaşma yapan, Washington Speakers Bureau’dan yaptığı konuşmalar başına 600 bin sterlin (1.5 milyon TL) alan Blair’in en az 14 milyon sterlinlik (35 milyon TL) geliriyle en zengin eski başbakanlardan olduğuna dikkat çekti.

Radikal & Guardian



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,662 µs