iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

“Diziler aileyi hedef alıyor!”

0 0 0000 00:00 tsi
“Diziler aileyi hedef alıyor!” Dizi neden kaldırıldı? Tek suçlu o mu? Adnan Tönel’le “hayatımızın parçası” dizileri masaya yatırdık… iyibilgi özel

Kurtlar Vadisi dizisinin yayından kaldırılması tartışması gündemdeki yerini bir süre daha koruyacağa benzer. Peki, dizi neden yayından kaldırıldı?

iyibilgi’ye gelen yorumlardan yola çıkarsak tepkiler iki ana damarda toplanıyor: Daha az olmakla birlikte bir kesim okuyucu kitlesi, dizinin kaldırılmasını haklı buluyor… Çünkü dizinin şiddeti teşvik ettiğine inanılıyor. Okuyucuların geniş bir kısmı ise bu fikirde değil. Tam tersine, dizinin “kimi ellerce haksız bir şekilde yasaklandığına” inanılıyor. Bu görüşlerin her ikisi de kendi içinde haklılık payı taşıyor olabilir. Ancak gelen yorumlardan anlaşılan okuyucularımızın ortada önemli bir “haksızlık” olduğuna inanması. Kurtlar Vadisi’nin topluma etkileri tartışılıyor? Peki, ya diğer diziler?

iyibilgi konuya biraz daha dışardan bakma amacında. Sadece Kurtlar Vadisi’ni değil, tüm dizileri ele alıyor ve konuyu uzmanına soruyor… Yıllardır tiyatro ile uğraşan, ayrıca yayınlanan dizilerde de kimi zaman önemli roller üstlenen Adnan Tönel sorularımızı yanıtladı… Tönel ile uzun uzun konuştuk. Şimdi kısa bir bölümünü yayınlayacağız… Bu önemli röportajın tamamını hafta içinde iyibilgi’de bulacaksınız…

Kurtlar Vadisi yayından kaldırıldı… Bu haberi duyduğunuzda ilk olarak ne düşündünüz?

Ülkemizde televizyon yayıncılığında 12 Eylül sonrası tohumlanan çok renkliliğin sonuçları patlamaya başladı son bir iki yıldır. Tamamen öz denetimsiz, kontrolsüz ve içerik denetimsiz ürünler, dizi filmler, programlar, devam etmekte ve yapıla gelmekte. Bu sadece diziler için geçerli değil. Haber programları, sinema filmleri, reklâm kuşakları, eğitici programlar ve diğerlerini de kapsayan bir tartışma… Ancak diziler özelinde bakarsak Kurtlar vadisi dizisi bundan bir buçuk yıl önce toplum tarafından hiçbir tepki çekmedi aksine çokta ilgi gördü, iyi reytingler aldı. Kanallar arasında paylaşılmaya çalışıldı, daha çok prim yapar diye değişik oyuncular alınmaya başlandı. O dönemde hakikaten İstanbul devlet tiyatrosunun kadrolu oyuncularının işin içinde bulunduğu bir dönem yaşandı. Şimdi buralarda bir dizi filmin oyuncu kadrosunda bulunması gereken oyuncuların nerelerden geldiği, kimler olduğu da ayrı bir tartışma konusu…

Siz bu süreçleri yakından tanıyan bir isimsiniz… Nasıl seçiliyor oyuncular?

Şimdi bir dizi filmin oyuncu seçmeleri nasıl yapılıyor? Sadece bu değil… Senaryosunu kim, niçin, neden yazıyor? Yazma nedeni ne? Yapılan iş sanat değil tabiî ki ama bir vakit geçirmek için, ya bir mesaj vermek için, ya bir halkın nabzını tutmak için ya da onları rahatlatmak için “gazını almak için” ortaya çıkan bir süreçtir diziler.

Söylediğiniz çok önemli… Diziler toplumda “uyuşturucu” etkisi yapıyor… Eğer böyleyse Kurtlar Vadisi neden kaldırılsın ki? “Uyuşturmaya” devam ederdi…

Kurtlar Vadisi dil, bilimsel bir veri teşkil etmeyen misyona hizmet eden bir görüntü içerisinde şuanda.

Misyona hizmet etmiyor diyorsunuz?

Bence şu anda hizmet ediyor. Başından bu yana kullanılan sahne dili, gösterilen ritüeller ve toplanma şekilleri, bu topluma ait toplanma şekilleri değil. Oradaki karakterlerin formal görsellikleri benim bugüne kadar görmediğim mizansenlikler içeriyor.

Ve toplum onu izleyip ona dönüşüyor?

 İşte ben onu söylüyorum… Misyon ile onu kastediyorum… Yani burada semboller, ikonlar değişiyor.

Bir örnek verebilir misiniz?

Bunun adını tam olarak koymakta toplum bilimciler ya da ilgili uzmanlar daha cesur olacaktır. Ben ancak bir oyuncu ve bir bu alanda bilimsel kitap yazmış kişi olarak konuşabilirim… Söylediğiniz gibi bu bir misyonsa eğer bunların bulunduğu bir loca var. Yani el öpme, yüzük öpme, elini ceketinin arasına koyma ya da bir kostüm… Bedensel anlatım dili… Bunların hepsinin neye hizmet ettiği, bunların hepsinin ne amaçla yapıldığını elbette yönetmen biliyor. Oyuncular biliyor mu bilmiyor mu bilmiyorum, çünkü oyuncu yönetmen ne verirse onu yapan kişidir, ama ben bildiğine inanıyorum. Özellikle ilk kadronun, bu anlamda seçilen ilk kadronun, tiyatro ağırlıklı kadronun, bu anlamda seçildiğine tahmin ediyorum. Buradan şu çıkıyor: ben çocukluğumun geçtiği mahalle kültürünü göremiyorum ki Kurtlar vadisinde yani dışarıdan dayatılan bir pompalama yöntemi var bu dizide.

Türkiye’de zaten hangi televizyon dizisi ya da hangi sinema filminde biz Türkiye’ye dair bir şeyler görebiliyoruz ki? Yani dolayısıyla Kurtlar Vadisi’ni bu konuda suçlamak haksızlık değil mi?

Evet, kurtlar vadisi üvey evlat muamelesi görüyor. Ben onu savunma yanlısı değilim ama hakikaten diğer dizilere baktığımız zaman her biri için söylüyorum. Bu topluma ait olmayan kimlikler giydiriliyor, tamamına yakınında. Bu toplumun en önemli dinamiği ailenin yok edilmesine dönük girişimler var, çok bariz. Şimdi Türkiye’de ailenin sürdürülebilirliği anlamında en önemli üyesi çocuklar. Televizyon dizilerinde reklâmlarda çocuklar anne ve babasına dönük asi bir kompozisyon içersinde dile getiriliyor. Şu sön dönemde bir yıldır bir buçuk yıldır var olan çocuk dizlerinde hep bu topluma ait kültürler değil daha tüketime dayalı, illüzyona dayalı, sihre dayalı senaryolar üretiliyor. Çocuk içinde bulunduğu ruh halinden uzaklaşsın, toplumsal kimliğinden sıyrılsın, başka bir kimlikle buluşsun diye bir el çırpmasıyla dünyayı değiştirebileceğini gösteren diyaloglar ve sahneler var ama sokağa çıktığı zaman çocuk elini çırptığı zaman hiçbir değeri değiştiremiyor. Hiç bir şey sahibi olamıyor hayatı başka bir renkli düzen içerine giremiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,111 µs