-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

İktidarın ekonomi politikası yanlış -Video

1 Aralık 2009 16:26 tsi
Baykal, iktidarın yanlış bir ekonomik politika götürdüğünü ileri sürerek, dünyada en ağır reel ekonomik krizin Türkiye’de yaşandığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidarın yanlış bir ekonomik politika götürdüğünü ileri sürerek, dünyada en ağır reel ekonomik krizin Türkiye’de yaşandığını söyledi. Baykal, Türkiye’nin hala toparlanamadığını, buna yönelik en küçük bir olumlu işaretin de bulunmadığını ifade etti.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kurban Bayramının kaygıların, tedirginliğin arttığı, umudun yakalanamadığı, "milletin sevinç ve mutluluk içinde kutlamadığı" bir bayram olarak geçtiğini ileri sürdü.

Dikkatle izledikleri ekonomide kaygı verici emarelerin ortaya çıktığını, Türkiye’yi mevcut noktaya getiren yanlış ekonomik politikaların devam ettiğini belirten Baykal, "Yeni yaklaşım gerekiyor" dedi.

Baykal, toplumun her kesiminde ekonomik bunalımın derinleştiğini, insanların giderek daha çaresiz hale geldiğini, eğer bir canlanma sağlanamazsa sıkıntıların çok daha ağırlaşacağını ileri sürdü.

Bu yılın ilk 10 ayındaki borç artışının daha önceki 50 aydan daha fazla olduğunu belirten Baykal, 2009’un ilk 10 ayında 52 milyar TL, ondan önceki 50 ayda ise 49 milyar TL borç yapıldığını anlattı.

Borçlanmadaki bu büyük artışın temelinde bütçe açığının bulunduğunu ifade eden Baykal, borçlanmadaki bu hızın Türkiye’nin genel borç oranına da yansıdığını söyledi.

Baykal, şöyle devam etti: "Cumhuriyetin ilanından Kasım 2002’ye, yani AKP’nin iktidar olduğu olduğu döneme kadarki 82 yılda Türkiye’nin toplam borcu 152 milyar TL’dir. Kasım 2002’den Ekim 2009’e kadar yapılan borç ise bunun tümünden fazladır. Bu miktar, 177 milyar TL’dir. Tarihin en büyük borçlanması yapılıyor. 30 milyarlık da özelleştirme gerçekleştirildi. Vatandaşın kemerleri de sıkılıyor. Sonuç tarihin en hızlı kalkınması olsa ’helal olsun’ diyeceğiz. Peki var mı böyle bir şey? Cumhuriyet tarihinin ortalama büyüme hızının dahi altına düşmüşler. Üstelik dünyada ekonomilerin hızla canlandığı bir dönemde bu olmuş. Elde ne var; elde borç, satılan fabrikalar ve yenen parası var." Bu iktidar döneminde kalkınmanın G-20 ülkelerinin altında olduğunu, kriz döneminde de durumun aynı şekilde gerçekleştiğini, Türkiye’nin dünyada en hızlı küçülen ülkeler arasında yer aldığını savunan Baykal, "Bunları demogojiyle örtbas edemezsin" diye konuştu.

Baykal, ithalata dayalı bir politikanın götürüldüğünü, bunun işsizliği artırdığını, mali disiplinin bir kenara bırakıldığını iddia ederek, "50 milyar bütçe açığı olur mu?" diye sordu.

"Teğet geçer" anlayışıyla gelişmelerin kontrol altında tutulmadığını da ileri süren Baykal, "Dünyada en ağır reel ekonomik kriz Türkiye’de yaşandı. Hala Türkiye toparlanamadı. En küçük bir olumlu işaret de yok" dedi.

-"HUKUKA SAYGINI SEVSİNLER"-

CHP Genel Başkanı Baykal, konuşmasında, memurların yaptığı "uyarı grevine" de değindi. Baykal, Hükümetin memura, Uzlaştırma Kurulunun önerdiği maaş artış rakamını bile vermediğini, onun üzerine "uyarı eylemi"nin gerçekleştirildiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eylem için "hukuka aykırı" dediğini belirten Baykal, "Bu başbakanın hukuka saygısını sevsinler" diye konuştu.

Üniversite harçları ile ilgili protestoda bulunan öğrencilere verilen cezaları anımsatan ve Habur’da yapılan yargılamayı eleştiren Baykal, "Kavramlar böyle çürütülürse kamu düzeni, barış tehlikeye girer" dedi.

Baykal, Cumhuriyet tarihinin en yüksek cezaevi istihdamını bu iktidarın gerçekleştirdiğini, cezaevlerinde yer kalmadığını belirterek, tutukluların ezici çoğunluğunu gençlerin oluşturduğunu kaydetti. Baykal, "İşsizlerin ezici çoğunluğu gençtir. Tutukluların ezici çoğunluğu gençtir. Gençlerini hapishanelere koyan, gençlerine, devlet güvelik güçlerinin otoritesini sergilemekle yetinen bir ülke haline dönüşmüş durumdayız" diye konuştu.




Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs