En Sıcak Konular

Kosova bağımsızlığını Adalet Divanı'nda savunacak

1 Aralık 2009 13:56 tsi
Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlık ilanının yasadışı olduğu yolundaki başvurusu, bugün Lahey Adalet Divanı'nda görüşülüyor.

Geçen yıl şubat ayında bağımsızlığını ilan eden Kosova, Uluslararası Adalet Divanı önünde bu kararını savunacak. Sırbistan ise karşı tezlerle bağımsızlığın geçersiz olduğunu kanıtlamaya çalışacak.

Birleşmiş Milletler'in başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanıyla ilgili Sırbistan'ın başvurusunu görüşmeye başladı.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanında görülen davada, Sırbistan'ın Paris Büyükelçisi Dusan Batakoviç, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanının yasa dışı olduğunu söyledi ve Kosova'yı, "Sırbistan'ın tarihi beşiği" olarak niteledi.

Batakoviç, Kosova'nın Şubat 2008'deki bağımsızlık ilanını, Sırbistan'ın egemenliğine karşı koyma ve Kosova'da BM desteğinde geçici yönetimin kurulmasını sağlayan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak değerlendirdi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda 9 gün sürecek davanın bugünkü ilk duruşmasında, Kosova'nın hiçbir zaman Sırbistan'ın bir parçası olmadığı görüşünü savunması bekleniyor.

29 ÜLKE DAHA GÖRÜŞ AKTARACAK

Her iki ülkenin heyetlerine Adalet Divanı'ndaki 15 yargıcın karşısında Kosova'nın bağımsızlığıyla ilgili görüşlerini savunmak için üçer saat süre verilecek.

Bugünkü duruşmanın ardından, 11 Aralık'ta sona erecek oturumlarda, aralarında ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere'nin bulunduğu 29 ülkenin daha görüşünü anlatmak üzere 45'er dakikalık sunumlar yapması planlanıyor.

Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni, Priştine hükümetinin Uluslararası Adalet Divanı'nın önünde Kosova'nın bağımsızlığını savunmak için çok iyi hazırlandığını vurguladı. Hüseyni, "Kosova'nın özgür ve bağımsız bir ülke olmayı hak ettiğini üç saat boyunca güçlü argümanlarla ortaya koyacağız. Kosova halkının devlet olma ve özgürlük arzusunu savunacağız" dedi.

Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlık kararıyla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanında tavsiye kararı alınması yönündeki talebiyle ilgili geçen yıl BM Genel Kuruluna yasa tasarısı sunmuştu. Tasarı, 192 üyeli BM Genel Kurulunda, 6 ''hayır'' oyuna karşı 77 ''evet'' oyuyla kabul etmişti. BM Genel Kurulunda 77 ülke de çekimser oy kullanmıştı. Türkiye ise oylamaya katılmamıştı.

Oylamada ABD ''hayır'' oy kullanırken, AB üyesi ülkelerin çoğu ise çekimser oy kullanmıştı. Kıbrıs Rum kesimi, Romanya, Yunanistan ve İspanya ise Sırbistan'a doğrudan destek vererek ''evet'' oyu kulanmıştı.

ABD gibi ''hayır'' oyu veren diğer 5 ülkeler ise Arnavutluk ve Pasifik'teki küçük ada ülkeleri Marşal Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau olmuştu.

63 ÜLKE TANIDI

Dünyadaki bağımsızlığını ilan etmiş son ülke olan Kosova, hâlihazırda 63 devlet tarafından tanınıyor. Kosova, BM Güvenlik Konseyi tarafından ise, 'tek yanlı bağımsızlık ilanının Sırbistan'ın egemenliğinin ihlali olduğunu' savunan Rusya'nın itirazı nedeniyle, tanınmadı. Aralarında Arnavutluk, Hırvatistan, Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD'nin de bulunduğu 15 ülkenin; Uluslararası Adalet Divanı'nda yapılacak görüşmelerde Kosova'nın bağımsızlığını desteklemesi bekleniyor.

Sırbistan ise aralarında Çin, Rusya, Kıbrıs ve İspanya'nın da bulunduğu 14 ülkenin desteğini alacağını tahmin ediyor. 15 Uluslararası Adalet Divanı yargıcının 8'i Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerden geliyor.

Belgrad, BM'nin temel yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova'nın bağımsızlık ilanının yasallığıyla ilgili görüş bildirmesini istiyor. Tavsiye kararlarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak ayrılıkçı bölgeler sorunu olan ülkelerin davayı yakından izlediğine dikkat çekiliyor.

Uluslararası Adalet Divanında 15 yargıcın karara varmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.

dunyabulteni



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs