En Sıcak Konular

Diyanet: İsviçre'de sadece 3 minare var

1 Aralık 2009 13:30 tsi
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İsviçre'de yalnızca 3 minare bulunduğunu belirterek, "Hiçbir minare de şehirlerin siluetine damga vuracak yükseklikte değil. Sadece üç minare var, dördüncü için referanduma gidildi. Bunu yadırgam

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, CİHAN'a yaptığı açıklamada 'İsviçre gibi demokrasi, insan hakları ve inanç özgürlüğünün egemen olduğu bir ülkede, minare yapılıp yapılmama konusunun, referanduma götürülmesinin üzüntü verici' olduğunu söyledi. Referandum sürecinde minareler ile ilgili değerlendirme, yorum ve afişlere dikkat çeken Görmez, "Bizim inancımızda minarenin tek anlamı vardır: Minare, yaratıcının birliğini temsil eden bir mimari eserdir. Minare üzerinden, İslam'ın şiddet ile özdeşleştirilmesi, bazı afişlerde minarenin burkalı bir hanım ile bir araya getirilmiş olması, ya da kafaların üzerindeki bir mızrak, silah gibi gösterilmesi, olayın asıl kabul edilemez tarafı." diye konuştu.

'Bu yasak ülkemize yakışmıyor' diyerek, önemli etkinlikler düzenleyen bazı sivil toplum örgütleri ve dini kurumlara da teşekkür eden Görmez, inanç özgürlüğünün en önemli parçası olan mabedin bir parçasının, çoğunluk tarafından referanduma tabi tutulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Görmez, "Nitekim, insan hakları mahkemesine müracaat edileceğini duyuyorum. Kuvvetle muhtemeldir, gidildiği takdirde de bu yanlışlıktan dönüleceğine inanıyorum." dedi.

"Bazı vatandaşlarımız, İsviçre'yi minareler kaplamış da bundan dolayı tedirgin olmuşlar gibi bir algıya sahip olabilirler." diyen Görmez, 10 milyon nüfuslu İsviçre'de 300 bin Müslüman bulunduğuna dikkat çekti. Görmez, "Bu 300 bin Müslüman'ın 100 bini Türk vatandaşıdır. Bütün Müslümanların sahip olduğu cami ve mescit sayısı 150'dir. Bu mescitlerin büyük kısmı daha çok küçük mekanlardır. Bunlar içerisinde sadece 3 tanesinin minaresi vardır ve hiçbir minare de şehirlerin siluetine damga vuracak yükseklikte değildir. Topu topu 3 minare var, dördüncüsü için referanduma gidildi. Bunu yadırgamamak mümkün değil." şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Avrupa'nın çeşitli başkentlerde yapılan yorum ve değerlendirmeleri takip ettiklerine söyleyen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Binlerce makale, köşe yazısı yazıldı. Binlerce açıklama yapıldı, Vatikan dahil. Tabi bu açıklamalar aklıselimin öne çıktığını gösteriyor. Bu yanlışlığın pek çok hayırlara vesile olacağına inancım artmaya başladı. Ancak bu değerlendirmelerin neredeyse tamamında bir cümle var ki, bunu da çok yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Bizzat olaylı değerlendirmek, azınlığın inanç değerlerini çoğunluk tarafından referanduma tabii tutulmasının yanlışlığı üzerinde durmak yerine, referandumda ortaya çıkan yasaktan dolayı Avrupa'da yaşayan Müslümanların büyük tepki göstereceğini ve bu tepkinin şiddete dönüşme ihtimalinin bulunduğunu ifade ediyorlar. Bunu da asla kabul etmiyorum. Bir hususun yanlışlığını ifade ederken, başka bir yanlışlık ifade edilmiş oluyor."

Avrupa'da yaşayan 5 milyonu aşkın Türk vatandaşı olduğuna dikkat çeken Görmez, bu vatandaşların büyük kısmına din hizmetleri götürdüklerini hatırlattı. Orada kurulan tüm sivil toplum örgütlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da beklentileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Görmez, öncelikle, olayın yanlışlığını anlatma yönünde gayret sarf edeceklerini kaydetti. Görmez, "İsviçre gibi medeni hukuklara kaynaklık etmiş, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin egemen olduğu söylenen bir ülkede, İslam'a ait simge ve semboller üzerinden bir takım korkular üretmesini, Müslüman bilim adamlarının üzerinde çalışması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu yönde de çalışmaları sürdüreceğiz." diyerek mücadelenin sürdürüleceğini ifade etti.
 
Görmez, hem yanlışlığın ortadan kalkması hem de Müslüman bir azınlığın dini değerlerinin çoğunluk tarafından referanduma tabii tutulmasının bir ayrımcılık olduğunu her platformda değerlendireceklerinin altını çizdi.

cihan



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,672 µs