En Sıcak Konular

MHP'li Alevilerden CHP'ye destek...

1 Aralık 2009 08:44 tsi
MHP'nin Alevi yöneticileri, CHP'yi terleten Dersim katliamıyla ilgili 'Dersim'de yaşanan, Alevi sorun değil' diyor...

MHP'nin son kongresinde yönetime giren Alevi isimler Ulusoy ve Güvenç, CHP'yi terleten Dersim'le ilgili "Dersim'de yaşanan, Alevi sorunu değil" dedi.

MHP'nin son kongresinde MYK'ya giren Alevi isimlerden Timurcan Ulusoy ve Ercan Güvenç, son günlerde partilerinin Alevilerle ilgili sıcak yaklaşımını SABAH'a değerlendirdi. Ulusoy, 13 Kasım'dan beri tartışılan Dersim'de yaşanan olayların Alevilik'le ilgili olmadığını belirtirken, Ercan Güvenç, "Dersim'de yaşananları bir Kürt ya da Alevi hareketi olarak değerlendirmek doğru değil. Osmanlı'dan beri gelen bir sorun vardı. Cumhuriyet buna izin vermedi" diye konuştu. MHP'nin yeni yöneticilerinin görüşleri şöyle:

 Timurcan Ulusoy: (CHP'li Onur Öymen'in konuşmasıyla gündeme gelen Dersim olayı) Oğuz boyları Anadolu'ya gelirken, hepsi gelip Batı'ya yerleşmedi. Önemli bir bölümü de doğuda kaldı. Bunların kimileri Kürtler'in içinde kaldılar. Kürtçe konuşmaya başladılar. Kürt Alevisi olarak anıldılar. Ancak Dersim'de yaşananlar Alevilik ya da Kürtlük'le ilgili bir sorun değil. Dersim, Aleviler'e karşı yapılmış olsaydı, Cemalettin Çelebi ve ardından gelenler Atatürk'le hareket etmezlerdi. Atatürk Hacı Bektaş Dergâhı'nı ziyaret etti, Cemalettin Çelebi'nin evinde misafir oldu. Onlar da Cumhuriyet'e ve Atatürk'e destek verdiler.

 Ercan Güvenç: Dersim'de yaşanan konu bir Kürt isyanı gibi düşünülmemeli. Daha çok o bölgede Osmanlı'dan kalan bir başıboşluk, asayişsizlik söz konusuydu. Oradaki bir takım insanlar bunu devam ettirmek istediler. İsyan bastırılarak bunun önü kesilmek istendi. Dersim'de yaşananları bir Kürt hareketi ya da Alevi hareketi olarak değerlendirmek doğru değil. Osmanlı'dan beri gelen bir sorun vardı. Cumhuriyet buna izin vermedi. Dersim, bu yönüyle Şeyh Sait isyanına da benzemez. Şeyh Sait isyanında açık bir İngiliz parmağı vardır. 'Din elden gidiyor' söylemiyle yola çıkılmıştır. Dersim'de Osmanlı'dan gelen sorun sözkonusu. Geçmişin alışkanlıklarını devam ettirmek isteyenlere yöneliktir. Aleviler devletle çatışan değil, uyum içinde bir toplumdur. Osmanlı İmparatorluğu'nun da, Cumhuriyetin kuruluşuna da yardım ettik.

Kaynak: Sabah

 



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs