büyük operasyon | " /> büyük operasyon | "/>

En Sıcak Konular

CHP'de büyük operasyon

1 Aralık 2009 08:23 tsi
CHP'de büyük operasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in açıklamalarının ardından yaşanan Dersim krizi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün başlattığı siyasi hareket ile Aleviler'in yeni parti kurma girişimleri CHP kulislerini hareketlendirdi.

CHP'nin yeni kurultayında Onur Öymen'in yönetimden çıkarılması Kılıçdaroğlu'nun başkan yardımcılığına getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in açıklamalarının ardından yaşanan Dersim krizi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün başlattığı siyasi hareket ile Aleviler'in yeni parti kurma girişimleri CHP kulislerini hareketlendirdi.

MYK değişiyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 21 Aralık 2008'deki kurultayda kabul edilen ve başkanlık sistemine benzetilen yeni yönetim modeli getiren tüzük değişikliğini uygulamaya hazırlanıyor. Geçen seneki kurultayda kabul edilmesine rağmen uygulamaya konulmayan yeni tüzük, partinin Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) değiştiriyor. Yeni tüzük, genel sekreterliğin temsili makam haline gelmesini, genel saymanlık ile genel sekreter yardımcılıklarının ise lağvedilmesini öngörüyor.

Başkanlık modeline uygun

AK Parti'de uygulanan başkanlık modeline benzeyen yapıya göre, MYK'da 13 başkan yardımcısı yer alacak. Başkan yardımcılarının belirlenmesine Baykal karar verecek. Yerel seçim sonrası Baykal'ın yeni tüzük gereği, bu görevlendirmeleri yapması bekleniyordu ama CHP lideri, yeniden yapılandırmayı bekletti. Ancak Dersim krizi nedeni ile parti yönetimine özellikle Aleviler’den gelen tepkilerin yanı sıra Sarıgül hareketi ile Aleviler'in yeni parti kurma girişimleri bu yapılanmayı yeniden gündeme getirdi. Yeni yönetim, milletvekilleri ve parti yöneticilerinin gündeminin ilk sırasında yer alıyor.

Sessiz bekleyişin nedeni

CHP içinden "muhalif sesin" çıkmamasının bir nedeni de bu yönetim değişikliği. Partinin ileri gelen isimleri yeni yönetimde yer alma beklentisi içinde. Kurultay hesaplarının yanı sıra genel seçimlere kısa süre kalması da CHP'deki sessizliğin ikinci nedeni.

Gençleşme beklentisi

Baykal, yeni yönetim için ilkbahar başında yapılması gereken yeni kurultayı bekliyor. Beklentiler ise, bu yapılanma gereği parti yönetiminin "gençleştirilmesi" yönünde. CHP kurultayında yeni yönetim oluşumu, genel başkanın delegelere "blok liste" sunması ile gerçekleşiyor. Delegeler tek liste halinde sunulan adaylardan istemediklerini eğer blok halinde çizerlerse bu isim yönetimde yer alamıyor.

Öymen listede olmayacak

Baykal'ın Dersim krizinin ardından sahip çıkmasına rağmen CHP Genel Başkan Yardıncısı Onur Öymen'in kurultaya sunulacak listede yer alması beklenmiyor. Öymen, listede yer alsa bile kulislerde "çizik operasyonu" olacağı konuşuluyor. Baykal'ın, seçim öncesi bu son kurultayda olumsuz bir görüntü vermek istemediği, bu nedenle Öymen'in "parti yönetiminin gençleşmesi" gerekçesiyle yönetimde yer almayacağına işaret ediliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu başkan yardımcısı gibi

Tüzük değişikliğinin ardından MYK'ya girmesi beklenen isimlerin başında CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu geliyordu. Dersim krizinin diğer tarafı olan Kılıçdaroğlu'nun genel başkan yardımcısı olarak yeni yönetime girmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. Baykal'ın bu hamle ile "küskün" Aleviler’in gönlünü alacağı da ifade ediliyor.

bugün



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs